'Nomads geen leden van criminele organisatie'

De dertien Hells Angels die vandaag en morgen terechtstaan voor de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, zijn niet gedagvaard voor deelname aan een criminele organisatie....

Van onze verslaggeefster Annieke Kranenberg

De raadkamer oordeelde in een besloten zitting dat de Nomadsleden die worden verdacht van de moord op drie clubgenoten niet mogen vastzitten wegens lidmaatschap van een criminele organisatie (artikel 140). 'Het OM heeft hiermee een forse tik op de neus gekregen', aldus raadsman Nijsten van een van de Hells Angels.

De officier van justitie kan vandaag tijdens de regiezitting 'niet gemakkelijk achterover leunen', zegt de advocaat van een andere Nomads, Van Kleef. Het OM bracht artikel 140 volgens hem in stelling om tijd te winnen voor het onderzoek naar de drievoudige moord. Justitie wil aantonen dat de Nomads collectief hebben besloten tot de liquidaties, maar 'moet nu bij al deze individuele verdachten een verhaal hebben'.

De rechtbank zal deze week bepalen of de verdachten in preventieve hechtenis blijven wegens de moord op drie broeders - onder wie president Paul de Vries - die op 13 februari in de Geleenbeek bij Echt werden gevonden. Van Kleef meent dat het OM hiervoor weinig bewijs heeft. Zo was de mobiele telefoon van zijn cliënt 'in de buurt' van het clubhuis op de avond dat volgens het OM tot de moorden werd besloten. 'Je kunt niet zeggen: jouw telefoon was er, dus jij bent erbij.'

Een woordvoerder van het landelijk parket wijst erop dat het OM de leden van de Nomads nog wel verdenkt van lidmaatschap van een criminele organisatie. De Nomads uit Oirsbeek hebben volgens justitie na 'kalm beraad en rustig overleg' hun broeders vermoord. Een mislukte cocaïnedeal met Colombianen zou de aanleiding zijn. Het spoor leidde al snel naar de Nomads, mede doordat 'kroongetuige' Angelo D., lid van de Antilliaanse afdeling Brothers Carribean, belastende en uitgebreide verklaringen aflegde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden