Nokia moet Microsoft vuist geven

AMSTERDAM - Met de dinsdag aangekondigde overname door Microsoft is in elk geval een prangende vraag beantwoord over de toekomst van Nokia. Het antwoord luidt: nu. Het was allang niet meer de vraag óf de Amerikanen de Finse mobieltjesmaker zouden inlijven, maar wannéér.


Het Amerikaanse softwarebedrijf betaalt 5,4 miljard euro voor de mobiele-telefoondivisie van Nokia en een hele trits octrooien. De divisie telt 32 duizend werknemers.


Met de overname keert Stephen Elop terug naar Microsoft. Hij verraste daar drie jaar geleden vriend en vijand door een hoge positie prijs te geven en over te stappen naar Nokia. Dat was toen in de ogen van velen een zinkend schip, omdat Nokia zich lelijk had verkeken op de opmars van de toetsloze smartphone.


Weer een jaar later deed Elop opnieuw vriend en vijand opschrikken. In februari 2011 maakte hij bekend dat Nokia de ontwikkeling van eigen software voor mobiele telefoons zou staken. Nokia verbond zijn toekomst aan Windows Phone, het besturingssysteem voor mobieltjes van Microsoft. Dat was pas enkele maanden daarvoor uit de steigers gekomen.


Het was een kolossale gok, maar Nokia kon niet anders, vond Elop. 'We staan op een brandend platform', had Elop zijn werknemers voorgehouden, kort voor hij een strategisch alliantie met Microsoft sloot. Nokia kon kiezen: of verbranden of het diepe inspringen met het risico te verdrinken.


De afgelopen twee jaar heeft Elop herhaaldelijk geroepen dat het tij elk moment kon keren. Maar het ooit machtige schip bleef water maken. De verkoop van het bedrijfsonderdeel dat de omzet tussen 1996 tot 2001 bijna vervijfvoudigde (tot 31 miljard euro) moet Nokia's toekomst veiligstellen. Die van leverancier van digitale kaarten, navigatiediensten en netwerkapparatuur.


En wat wordt Microsoft wijzer?


De Amerikanen krijgen de grootste producent van Windows Phone-telefoons in handen. De Lumia's van Nokia zijn goed voor 80 procent van de toestellen die worden verkocht met software van Microsoft. Het marktaandeel is met 4 procent 'on-Microsofts' in vergelijking met Google's Android (70 procent) en Apple (21 procent). Met Windows en Office is het gewend zo'n beetje de enige aanbieder te zijn.


Windows Phone 8 wordt alom geprezen om zijn eenvoud en elegantie. Maar het heeft een dodelijke achterstand in het aantal apps, de handige toepassingen en games van derden die gebruikers in overvloed vinden bij Apple's iOS en Google's Android. De overname verandert daar niets aan.


In zijn toelichting op de overname waakte Steve Ballmer, de vertrekkende topman van Microsoft, ervoor de toekomst al te rooskleurig voor te stellen. In 2018 zullen 1,7 miljard mobiele telefoons worden verkocht, denkt Ballmer. Hij denkt dat zijn bedrijf een marktaandeel kan veroveren van 15 procent. Dat zou een omzet moeten opleveren van 45 miljard. Microsoft verdient op dit moment minder dan 10 dollar aan elke verkochte Lumia. Dat bedrag wordt vier keer zo hoog als het de leverancier van het hele toestel is, en niet alleen maar de software.


Microsoft denkt ook dat het beter een vuist kan maken met Windows Phone als het niet alleen de diensten en de software controleert, maar ook de hardware. Het is een bedrijfsmodel dat Apple geen windeieren heeft gelegd en dat Google heeft gekopieerd. Het internetbedrijf kocht in mei 2012 Motorola, net als Nokia ooit een reus in mobiele telefoons. Google betaalde bijna 10 miljard euro, voor een mobieltjesproducent die er beroerder aan toe was dan Nokia nu.


De vraag is wat de andere makers van Windows Phone-toestellen, zoals HTC, Sony en Samsung, gaan doen. Zij concurreren nu direct met de leverancier van de software voor hun mobieltjes. Die van Google mochten ze tot nu toe voor niks op hun telefoons zetten. De kans is groot dat ze hetzelfde van Microsoft eisen of een categorie producten verlaten die toch al geen vetpot is. Als dat gebeurt, moeten ze in Redmond opnieuw aan het rekenen slaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden