Nokia koopt de David Beckham van de telecom

Helemaal niet. Ze hebben allebei hooligans, ontslagen technische directeuren en ontevreden spelers.


Oh ja, wie zijn dan hun hooligans?


Dat zijn de anonieme jonge beleggers die zich 'Plan B' noemen. Ze schuwen krachtwoorden niet en plaatsten dinsdag online een manifest waarin ze onmiddellijk het ontslag eisten van de nog maar net benoemde topman Stephen Elop en zijn paladijnen servicedirecteur Tero Ojanpera, verkoopdirecteur Niklas Savander en productontwikkelaar Mary McDowell.


En is er ook een soort Excelsior?


Nou, dat zou je heel goed het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM) kunnen noemen. Dat was een gedoodverfde degradant op de smartphonemarkt, maar deze week maakte Citigroup bekend de aandelen Nokia in te zullen wisselen voor die van het bedrijf dat de Blackberry op de markt bracht.


Nokia heeft de concurrentieslag op de smartphonemarkt verloren.


Sinds Elop heeft bekendgemaakt Windows Phone 7 van Microsoft als besturingssysteem te gaan kiezen en niet Android van Google, hebben beleggers de handdoek in de ring gegooid. Dit is het verschil tussen het aantrekken van David Beckham of van Wayne Rooney.


Maar Elop was toch de reddende engel?


Dat klopt. Hij werd binnengehaald als de eerste buitenlandse technische directeur van Nokia. En hij kwam van het smartphoneland bij uitstek: de VS. Een soort Steve McLaren in de IT-branche. Hij werd juichend binnengehaald maar wordt nu al neergesabeld door de Johan Derksens en René van der Gijps van de financiële media.


Terecht?


Net zo terecht als de kritiek van Derksen op Vitesse.


De deal is dus slecht.


En verdacht. Elop komt zelf vanMicrosoft vandaan. En dit bedrijf wordt gezien als de stoombootmaatschappij van de 21ste eeuw. Of een soort Ajax, een grootmacht uit het verleden met vele Europese bekers in de prijzenkast die nu echter niet meer kan meekomen. Microsoft aast zelf op het Nokia-talent.


De blinde gaat nu met de lamme.


Ik zou het niet zo zeggen, maar misschien komt er iets als Mokiasoft uit voort.


Peter de Waard


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden