Nokia doet ultieme poging tot comeback

In een ultieme poging weer aandeel terug te winnen op de smartphonemarkt, bundelde Nokia anderhalf jaar geleden de krachten met Microsoft. Woensdag resulteerde dat in New York in de lancering van Nokia's nieuwe Lumia 920 en 820 smartphone. De beleggers zien er niets in; op de beurs van Helsinki verloor Nokia 13 procent.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - De nieuwe toestellen draaien op Microsofts nieuwste mobiele besturingssysteem Windows Phone 8. De Lumia 920 en 820 moeten het Finse bedrijf weer op de kaart zetten naast Apple en Sam-sung. Die twee bedrijven slaagden er de afgelopen jaren in de absolute marktleiders te worden op de smartphonemarkt. Maar volgens analisten borduren de nieuwe toestellen te veel voort op de oude versie van Lumia.

Microsoft probeert met zijn nieuwe besturingssysteem een deuk te slaan in de hegemonie van Google en Apple op het gebied van mobiele software met respectievelijk android en iOS. Volgens onderzoeksbureau Gartner heeft Microsoft op de markt voor mobiele besturingssystemen een marktaandeel van 3 procent, Apple een aandeel van bijna 19 procent en android 64 procent.

Nokia was jarenlang de absolute marktleider op de markt voor mobiele telefoons, maar miste de 'smartphonetrein' in eerste instantie volledig nadat Apple zijn eerste iPhone introduceerde. Andere bedrijven wisten wel bij Apple aan te haken. Voor Microsoft is de mobiele markt van belang omdat Apple met zijn producten steeds nadrukkelijker onder Microsofts duiven schiet op de zakelijke markt. Of de Lumia 920 de concurrentie met Apple en Samsung echt aan kan, is volgens Ed Achterberg van onderzoeksbureau Telecompaper van veel factoren afhankelijk. 'Voor succes is echt meer nodig dan een goed toestel. De promotie moet op orde zijn, er moeten voldoende apps zijn en het momentum dat Apple en Samsung nog steeds hebben, moet worden doorbroken.' Dat telefoonfabrikanten met de komst van Windows Phone 8 nu meer keuze hebben dan Android en iOs alleen noemde hij 'gunstig'.

Timing

De timing die Nokia koos voor de lancering van zijn nieuwe telefoon lijkt geen toeval. Het heeft er alle schijn van dat Nokia het toestel wilde lanceren voordat Apple zijn iPhone 5 op de markt brengt. Woensdag werd definitief bekend dat dat op 12 september zal gebeuren. Het vermoeden dat Nokia zich bij de presentatie van zijn nieuwste smartphone liet leiden door de lanceerdatum van de iPhone 5 werd versterkt door het feit dat de Lumia 920 nog niet volledig is uit-ontwikkeld. De pers mocht de telefoon om die reden nog niet zelf in de hand houden en testen. De precieze datum waarop het toestel op de markt komt, bleek nog niet bekend.

Ook andere bedrijven lijken graag wat opwinding te willen creëren over hun nieuwe telefoon of tablet voordat Apple volgende week met zijn langverwachte nieuwe iPhone komt. Amazon presenteert naar alle verwachting vandaag zijn nieuwe Kindle e-reader en Motorola lanceert deze week in de Verenigde Staten een nieuwe versie van zijn droid razr smartphone.

Nieuwe Nokia

Nokia wil zich met zijn nieuwe telefoon onderscheiden op een aantal gebieden.

Beeld De camera heeft een 8,7 megapixel camera met een beeldstabilisator. Dankzij een lens met een groter diafragma en een langere sluitertijd dan gangbare telefoons is de camera volgens Nokia 5 tot 10 keer beter dan die van de concurrentie.

Beeldscherm Daarnaast stelt het bedrijf dat het beeldscherm van de telefoon gevoeliger is dan die van zijn concurrenten. Zo is het touchscreen ook te bedienen met je handschoenen aan, met lange nagels of met een pen. Kleur: Het apparaat is te verkrijgen in een rode, groene en gele variant.

Navigatie Verder zet Nokia nadrukkelijk in op gebruik van digitale kaarten (Nokia nam het kaartenbedrijf Navteq over in 2007). Op de Lumia 920 zit een navigatieapp die offline is te gebruiken. De dienst is uitgebreid met plattegronden van binnenruimtes (bijvoorbeeld om de weg te vinden in een stationsgebouw) en met de augmented realitydienst City Lens. Kijk door je scherm naar de omgeving om je heen en je krijgt informatie te zien over die omgeving; welke restaurants zijn er in de buurt en welke cafés en hoe worden ze gewaardeerd door eerdere bezoekers?

Draadloos opladen De Lumia 920 kan 'draadloos' worden opgeladen door het apparaat op een 'bedje' te leggen voorzien van qi-technologie. Het bedje zelf is op het lichtnet aangesloten, maar de telefoon hoeft zelf niet aan de stekker te worden gehangen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden