Nokia begint ook 2012 met fors verlies

Het aandeel van het Finse concern Nokia is opnieuw gekelderd, omdat het bedrijf er maar niet in slaagt een succesvolle positie op de markt voor smartphones op te bouwen.

AMSTERDAM - De fabrikant van mobiele telefoons was woensdag zelfs gedwongen een nieuwe winstwaarschuwing af te geven. In de eerste twee kwartalen van dit jaar zal zoals het er nu op lijkt, een fors verlies worden geleden.


De koers van het aandeel ging daardoor nog eens met 18 procent achteruit. Nokia blijkt continu het onderspit te moeten delven tegen concurrenten als Apple en Samsung op de markt voor mobiele communicatie.


Voor het eerste kwartaal rekent het bedrijf nu op een negatieve winstmarge van 3 procent, waar het eerder verwachtte quitte te spelen. 'Onze teleurstellende resultaten in het eerste kwartaal en de verwachting voor het tweede kwartaal illustreren dat onze activiteiten nog steeds midden in een overgangsperiode zitten', zei topman Stephen Elop. Vorig jaar besloot Nokia het besturingssysteem Symbian om te ruilen voor een Win-dowssysteem van Microsoft.


Er gingen in het eerste kwartaal zo'n 2 miljoen Lumiatelefoons die op dit nieuwe systeem werken over de toonbank voor een prijs van gemiddeld 220 euro. De eerste Lumia, de Lumia 800, werd vorig jaar november in Europa geïntroduceerd.


Ze werden aanvankelijk onder de kostprijs verkocht om snel marktaandeel te winnen. De hoop was dat de prijzen zouden kunnen worden verhoogd als Nokia weer een gevestige positie had veroverd.


De moordende concurrentie maakt het moeilijk of zelfs onmogelijk om de marges te vergroten. Met name in snelgroeiende markten als India, China, het Midden-Oosten en Afrika krijgt Nokia maar moeilijk een voet aan de grond.


Tot overmaat van ramp werd ook nog eens een softwarefout ontdekt in de zondag in de VS gelanceerde Lumia 900, die onder meer een groter scherm heeft. Nokia heeft toegezegd alle klanten een beltegoed van 100 dollar te schenken als compensatie. Het marktaandeel van Nokia in de VS bedraagt op dit moment nog geen 1 procent.


Woensdag lanceerde Nokia met de winstwaarschuwing ook de nieuwe versie van de Lumia 610 die het gemakkelijker maakt om betalingen te doen en data uit te wisselen.


Nokia wil een nieuw offensief inzetten om de verkopen van de Lumia op nog agressievere wijze te promoten. Daarvoor zal ook radicaal in de kosten worden gesneden, omdat het concern niet kan blijven doorgaan met het stapelen van verliezen. In januari werden al 4.000 banen geschrapt nadat over het laatste kwartaal van 2011 een verlies was geleden van ruim 1 miljard euro.


De winstwaarschuwing midden op de dag viel de markten rauw op het dak. 'Dit is een ramp', aldus beursanalist Thomas Langer van West LB. 'Het was een stevige waarschuwing', relativeerde een andere analist tegenover Reuters. 'Ik had verwacht dat in het tweede kwartaal de neergang gestopt zou worden, maar het lijkt erop dat het eerste kwartaal heel slecht was en dat het tweede nog slechter wordt.'


De koers daalde met 18 procent van 3,82 naar 3,22 euro op de beurs van Helsinki. Het aandeel sloot uiteindelijk op 3,27 euro. Hiermee is het aandeel ongeveer evenveel waard als midden jaren negentig toen het mobiele bellen nog in de kinderschoenen stond.


Van 2000 tot 2005 groeide Nokia uit tot marktleider in de wereld op het gebied van mobiele telefoons. De introductie van de Blackberry van RIM en de iPhone van Apple maakte daar een einde aan. In korte tijd werd 20 procent marktaandeel verloren.


In 2010 werd de van Microsoft afkomstige Canadees Stephen Elop aangetrokken als nieuwe bestuursvoorzitter. Tot nu toe is het hem niet gelukt het tij te doen keren.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden