Nogmaals Srebrenica

MINISTER DE GRAVE (VVD) doet wat hij heeft gezegd en wat zijn voorganger Voorhoeve (ook VVD), helaas, heeft nagelaten: schoon schip maken in de zaak-Srebrenica....

Met de zogenoemde debriefing van de Dutchbat-militairen werd te laat begonnen: ze mochten van Voorhoeve eerst met vakantie. Vervolgens belandde een filmrolletje met bewijsmateriaal over oorlogsmisdaden van de Serviërs, volgens de officiële verklaring, per vergissing in de verkeerde chemicaliën. En het (justitiële) onderzoek naar mogelijk wangedrag van Dutchbatters (wapenhandel; het overrijden van, al dan niet, dode Moslims; rechts-extremisme) sleept zich al jaren voort. De verklaringen van sommige Dutchbatters daarover werden niet serieus genomen. Karremans, de bevelhebber van Dutchbat die zich als vriend van de Servische oorlogsmisdadiger Mladic liet portretteren, kreeg als beloning promotie en een sinecure in Amerika.

Die nogal onverkwikkelijke stand van zaken is niet alleen te danken aan de top van de krijgsmacht en Defensie, maar zeker ook aan de Kamer, die buitengewoon laks opereerde. Daarvoor zijn verklaringen: een groot deel van politiek Den Haag bereidde de afgedropen Dutchbatters destijds een heldenontvangst, terwijl verslagenheid meer op zijn plaats geweest zou zijn, ook over de lichtvaardigheid waarmee Dutchbatters, al te licht bewapend, naar Bosnië waren uitgezonden. Het resultaat is, tot op de dag van vandaag, dat de Kamer geen eigen onderzoek heeft gedaan en zich liet afschepen met een, nog lopend, onderzoek van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie en een haastig rapport van Van Kemenade, die meende dat er van een 'doofpot' geen sprake was.

Maar helaas. Gisteren stuurde De Grave de top van de Militaire Inlichtingendienst naar huis, omdat zij jarenlang nogal relevante informatie over (rechts-extremistisch) gedrag van Dutchbatters 'onder de pet' heeft gehouden. Het is niet uitgesloten dat er elders in de krijgsmacht nog andere reprimandes (of ontslagen) zullen volgen. De Grave kan niet anders: als hij niet ingrijpt, raakt hij zelf door het hardnekkige Srebrenica-virus besmet. Maar zijn optreden is wel adequaat en zou anderen een voorbeeld moeten zijn. Het is, ook hier, al vaker gezegd: het drama in Srebrenica is een serieuze, zelfreinigende, parlementaire enquête waard. Met minder mag de Kamer geen genoegen nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.