Nogmaals de loting

DE GOEDE student op de goede plaats. Onder die noemer zijn vrijwel alle innovaties in het voortgezet en hoger onderwijs te plaatsen....

Met dat streven is loting in strijd. In loting - gewogen of niet - schuilt een element van willekeur dat, bijvoorbeeld, tot gevolg kan hebben dat een getalenteerde en uiterst gemotiveerde gymnasiaste tot drie keer toe uitloot voor de studie geneeskunde.

Dat dit bijna 25 jaar oude selectiesysteem de schoonheidsprijs verdient, zal dan ook niemand beweren. Dat was ook nooit het oogmerk. Maar het kan inmiddels wel worden beschouwd als een Fremdkörper in een stelsel dat gaandeweg steeds prestatiegerichter is geworden.

Bij de pogingen de selectiemethoden meer in overeenstemming te brengen met de doelstellingen van het hoger onderwijs, heeft de politiek weinig haast betracht. Begin vorig jaar reeds deed de commissie-Drenth aanbevelingen voor een systeem dat gewogen loting voor de gemiddelde student combineerde met bevoordeling van de goede student. Hierop was weliswaar het een en ander aan te merken (de willekeur van het lot werd vervangen door dat van het cijfer achter de komma), maar het gaf wel een richting aan voor het verdere debat over deze kwestie.

Dat debat is echter niet gevoerd. Minister Ritzen heeft uiteindelijk - tegen de wens van de Raad van State in - voorgesteld een 8 op de eindexamenlijst automatisch met toelating tot een fixusopleiding te honoreren, maar de Kamer heeft zich over de wenselijkheid daarvan nog niet uitgesproken.

Dat heeft ongetwijfeld te maken met het grote aantal onderwerpen waarover zij zich in de aanloop tot de verkiezingen nog had uit te spreken. Bovendien tekende zich vorig jaar bij het Kamerdebat over de suggesties van Drenth cs nog geen duidelijke consensus af over de mate waarin een hoge eindexamenscore bij de selectie moet worden gehonoreerd. Maar van principiële onenigheid was geen sprake.

Des te treuriger is het dat de discussie waartoe de uitloting van Meike Vernooy twee jaar geleden aanleiding gaf, is geluwd. Te vrezen valt dat het relatief geringe aantal lotingslachtoffers bepalend is geweest voor het gewicht dat de politiek aan het thema heeft toegekend. Maar meer nog dan de macht van het getal doet zich hier iets anders gelden: de geringe belangstelling waarin het hoger onderwijs zich mag verheugen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden