Nog zes fabrieksdirecteuren gegijzeld in België

Het personeel van de Belgische verffabriek Sigma in Manage bij Charleroi heeft dinsdagavond laat een van de zeven gegijzelde directieleden vrijgelaten....

ANP

De gijzeling van de overige zes directieleden, die maandagavond begon, is woensdag de derde dag ingegaan. De vakbonden hebben de directie overigens gewaarschuwd voor een milieuramp als de politie zou worden ingeschakeld om een einde te maken aan de gijzeling.

'Dit is een bedrijf met gevaarlijke stoffen', aldus Quebella. 'We kunnen niet helemaal instaan voor het personeel als het komt tot een gewelddadig treffen. Als mensen hun baan verliezen, kunnen ze in paniek raken. Dan hebben wij hen niet meer in de hand.'

Burgemeester Gilbeau van Manage heeft overigens gezegd dat hij vooralsnog de politie niet zal laten ingrijpen. De socialistische burgemeester zal woensdag een nieuwe bemiddelingspoging doen. De bonden eisen dat het ontslag van de helft van de bijna driehonderd personeelsleden ongedaan wordt gemaakt.

De FGTB staat erop dat moedermaatschappij SigmaKalon, grotendeels in handen van de Amerikaanse beleggingsmaatschappij Bain Capital, de vroegere eigenaar oliemaatschappij TotalFinaElf diens belofte na laat komen om alle overtollige werknemers elders in België een baan te geven. Anders vraagt de vakcentrale om vervroegd pensioen voor alle werknemers van vijftig jaar en ouder.

De gijzeling begon maandagavond tegen 18.00 uur, nadat het personeel een vergadering van de ondernemingsraad had verstoord. Tijdens deze vergadering op maandagochtend kwamen bonden en directie lijnrecht tegenover elkaar te staan over de ontslagen. Het personeel, dat aan de deur stond te luisteren, bestormde daarop de zaal en eiste dat bonden en directie door zouden vergaderen tot er een akkoord was.

De vertegenwoordigers van de bonden mochten van het personeel uiteindelijk tegen 18.00 uur de vergaderzaal verlaten, waarna zeven directieleden in gijzeling werden genomen. Gijzelingen van directies zijn overigens niet nieuw in Wallonië. Eerder dit jaar hielden militante vakbondsleden van het met sluiting bedreigde staalbedrijf Cockerill-Sambre in Luik al de plaatselijke directie 24 uur in gijzeling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden