Nog voor het WK hijst Nuyt de witte vlag

Andrea Nuyt hoeft niet onder te doen voor Monique Garbrecht-Enfeldt, de torenhoge favoriet voor de vierde wereldtitel sprint. Nog maar een jaar geleden, bij het WK in Hamar, bleef Nuyt de Duitse op vier afstanden voor....

Vol twijfels analyseerde Nuyt aan de vooravond van de WK sprint, komend weekeinde in Calgary, haar tegenvallende prestaties van dit seizoen. Bij World Cups moet ze veel toegeven op concurrenten die ze verleden jaar de baas was. In Salt Lake City was haar hoogste klassering na twee dagen de tiende plaats. Ze bleef een seconde verwijderd van haar toptijd op de 500 meter.

Ook in Nederland staat Nuyt niet langer te boek als de snelste sprintster. Marianne Timmer is haar meermaals te snel afgeweest, zelfs op de 500 meter. 'Ik ben veel minder dan vorig jaar', concludeerde ze in Salt Lake City, waar Garbrecht met een wereldrecord op de sprintvierkamp ook het zelfvertrouwen van Catriona LeMay-Doan aan het wankelen bracht. De Canadese droomt van een wereldtitel voor eigen publiek, maar heeft dit jaar nog geen World Cup sprint gewonnen.

Anders dan Marianne Timmer, die na twee matige vijfde plaatsen op de 1000 meter verwacht dat ze in Calgary vorm zal hebben, greep Nuyt haar lage klasseringen aan voor een tussentijdse evaluatie van de samenwerking met haar nieuwe coach Geert Kuiper. Het finale oordeel klonk, onbedoeld, al door in haar woorden.

Nuyt moest dit seizoen afscheid nemen van Gerard Kemkers, met wie ze drie jaar werkte. Na de overgang van de ploeg-Kemkers van de KNSB naar TVM werden sprinters en allrounders gesplitst. Nuyt werd, als enige vrouw, ingedeeld bij het trio mannen van Kuiper: Gerard van Velde, Beorn Nijenhuis en Alexander Oltrop.

De trainingsaanpak veranderde, met instemming van Nuyt, die hoge verwachtingen had van een nieuwe werkwijze. Waar ze in het verleden enkel trainde met allrounders, zou ze onder de voormalige sprinter Kuiper werkelijk te werk gaan als korte afstandspecialist. 'De krachttraining is anders. Er is veel meer sprintspecifiek, explosief werk. Dat klinkt goed, maar waarom ben ik dan langzamer dan vorig jaar? Waarom gaat het minder?'

Of er fouten zijn gemaakt, kon Nuyt niet zeggen, laat staan dat ze een schuldige wilde aanwijzen. Voorzichtig somde ze verschillen met verleden jaar op. Kemkers is meer een man van techniek, Kuiper doet meer op gevoel. Waar ze verleden jaar vrouwelijke trainingspartners had, staat ze nu tussen de mannen. 'Feit is dat ik veel alleen moet doen. Soms is het lekker om achter een andere vrouw te gaan zitten, vooral als het wat minder gaat'

Ondanks de twijfel wil Nuyt nu niet tornen aan de werkwijze. Ze vindt dat het seizoen volgens plan moet worden afgemaakt, omdat de aanpak alleen dan werkelijk op zijn waarde kan worden geschat. Als dat een mindere klassering bij de WK sprint tot gevolg heeft, moet dat maar. In maart is nog een WK afstanden. Stel dat alles dan ineens samenvalt?

'Het is moeilijk te grijpen. Soms loopt het wel, maar in wedstrijden kan ik niet het goede uit mezelf halen. Het kost ook veel energie. En ik ben ongeduldig. Maar wat er fout zit is moeilijk te grijpen. Ik voel het, Geert ziet het ook wel.

'Voorlopig ga ik er op de WK maar vol in. Dan zie ik wel waar ik uitkom. Maar als dit niet werkt, ga ik zo natuurlijk niet nog een jaar door.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.