Nog vier overlevenden gered uit door lawine getroffen hotel Italië

In het door een lawine getroffen hotel in Italië zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag nog vier mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Van tien personen waar contact mee was gelegd zijn er inmiddels negen gered. De brandweer meldde ook dat er nog twee lichamen geborgen zijn. In totaal hebben zeker twaalf mensen het ongeluk overleefd. Het aantal doden staat op vier.

Het ingesneeuwde hotel van boven gezien. Beeld EPA

Op vrijdag werden er nog een vrouw en vier kinderen levend uit de restanten van het hotel gehaald.

Alle vier kinderen die in het hotel waren, zijn nu gevonden. Artsen en andere hulpverleners zijn met helikopters naar de plek van de ramp gebracht. Het hotel ligt in de bergen circa 120 kilometer ten noordoosten van Rome, in de regio Abruzzo, en is moeilijk toegankelijk.

De reddingswerkers blijven hoop houden overlevenden te vinden, maar hun werkzaamheden worden gehinderd door het aanhoudende winterse weer.

Het vier verdiepingen tellende gebouw raakte door de lawine grotendeels bedolven onder de sneeuw. Op dat moment waren er dertig aanwezigen, onder wie de vier kinderen. Twee mensen overleefden de ramp doordat ze buiten waren toen de muur van sneeuw het hotel raakte.

Tot woensdagavond was Hotel Rigopiano een luxe hotel zoals luxe hotels bedoeld zijn. Drie verdiepingen vol suites, sauna's, massagesalons en jaccuzi's. In de zomer kun je er tennissen, in de winter waait de stoom van het warme buitenbad langzaam tegen de helling van de Gran Sasso op het 2.912 meter hoge bergmassief dat is geliefd onder wandelaars en wintersporters.

Woensdagmiddag klinkt er vooral gemor in de lobby. Bijna alle ruim twintig gasten staan met gepakte koffers te wachten tot ze weg kunnen. Ze whatsappen hun familieleden dat hun vakanties volledig zijn mislukt, omdat het maar niet ophoudt met sneeuwen. Als 's ochtends ook de grond nog eens tot driemaal toe hevig trilt, wil vrijwel iedereen weg. Er wordt gewaarschuwd voor lawines.

Tekst gaat verder onder de video.

Beeld van door een lawine getroffen hotel. Beeld EPA

Vertrekken

Maar vertrekken gaat zomaar niet, constateert de 38-jarige hotelgast Giampiero Parete. De toegangsweg zou om 15.00 uur sneeuwvrij worden vrijgemaakt, maar door de chaos in de rest van de provincie is dat net uitgesteld naar 19.00 uur.

Het moet een uur of 17.00 uur zijn geweest dat Adriana, de vrouw van Parete, zo'n hoofdpijn krijgt dat hij besluit naar zijn auto te lopen. Daar liggen pijnstillers, herinnert hij zich. Daar aangekomen, hoort hij gerommel.

Parete, zo vertelt hij later aan de brandweer, ziet dat de bovenkant van de berg opeens begint te bewegen, richting het hotel. Hij wil iets doen, maar is totaal versteend. Hij ziet hoe het hele gebouw, met daarin zijn vrouw en zijn twee kinderen van 6 en 8 jaar, wordt verzwolgen door de sneeuw.

Bewoners van het dorp Montereale krijgen hulp na de aardbeving. Beeld AFP

Help

Om 17.40 belt Parete de bewoonde wereld. Help, is de strekking. Help ons nu meteen. Samen met Fabio Salzetta, een hotelmedewerker die op het moment van de lawine buiten bezig was, wacht Parete in de auto. Als een groep alpinisten om vier uur 's nachts per ski arriveren, zijn beide mannen onderkoeld.

'We zien licht, maar horen geen stemmen.' Als de alpinisten om vier uur 's nachts al skiënd in het dorpje Farindola bereiken, zien ze een ravage: 10 meter sneeuw vermengd met de brokstukken van een ingestort viersterrenhotel. Ze beginnen te graven en zien een paar uur later dat er licht brandt. Maar als ze roepen of er nog iemand leeft, blijft het stil.

Wat de alpinisten verder zien, is een terrein bezaaid met glas, sneeuw en brokstukken. Het water van het verwarmde buitenzwembad is compleet bevroren en het binnenzwembad, zo blijkt later, is door de vloer heen gezakt en ligt uitgestort over de lobby. 'Het hotel is weggeblazen', rapporteert een van hen. 'Het bestaat niet meer'. Ze beginnen te graven.

Beeld van de trap in het hotel na de lawine. Beeld afp


Een dag later is koud en het blijft het maar sneeuwen in de regio. Donderdag viel er op sommige plekken tot een meter sneeuw. Dat is ook de reden dat de hulp laat op gang komt. Vanwege het weer kunnen ambulances en brandweerauto's onmogelijk verder rijden dan het dorpje Penne, 9 kilometer van het hotel.

Wat het zoeken extra moeilijk maakt, is de snelheid waarmee de lawine blijkbaar toesloeg, aldus het hoofd van de Italiaanse Burger Bescherming tegen de Italiaanse pers. Matrassen uit de hotelkamers worden tot wel honderden meters verderop terug gevonden.

Het zoeken is nog de hele nacht doorgegaan. Andere bewoners in de regio werd donderdag geadviseerd hun huizen, indien mogelijk, te verlaten. Er wordt rekening gehouden met nog meer lawines.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.