Nog veel onduidelijkheid over wapenstilstand Syrië

Zeventien landen, waaronder Rusland en de VS, hebben vrijdag in München een akkoord bereikt dat moet leiden tot een tijdelijke wapenstilstand in Syrië en hulpverlening aan de bevolking. De gewelddadigheden moeten worden afgebouwd en binnen een week helemaal zijn gestopt. Dit geldt echter niet voor de aanvallen op Islamitische Staat en de Al Nusra-groep.

Verwoeste gebouwen in het Syrische HomsBeeld afp

Het akkoord is een compromis tussen Moskou en Washington. De VS wilden een onmiddellijk staakt het vuren. Rusland zei dat die pas in moest gaan op 1 maart.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gaat het nu om een 'stopzetting van de vijandelijkheden', waarbij de strijdende partijen volgende week langzaamaan de gevechten beëindigen.

Wat dat precies inhoudt, moet nog duidelijk worden, ook wat het verschil is met een staakt-het-vuren. Onduidelijkheid is er ook over welke strijdgroepen deel moeten gaan uitmaken van het akkoord. IS en Al Nusra, de tak van Al Qaida in Syrië, vallen niet onder de overeenkomst omdat ze door de VN zijn bestempeld als 'terreurorganisaties'. 'Laten we daar duidelijk over zijn: er is geen staakt het vuren in de oorlog tegen IS', aldus de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter vrijdag.

Maar Rusland, Syrië en Iran willen ook dat bepaalde strijdgroepen die worden gesteund door Turkije en Arabische staten, worden uitgesloten van de tijdelijke wapenstilstand. Dit kan nog een groot probleem worden. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei dat de bombardementen van Rusland op 'terreurgroepen' gewoon zullen doorgaan.

Volgens de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier wordt de komende dagen pas duidelijk of er echt sprake is van een doorbraak. Ook de Syrische oppositie reageert voorzichtig en zegt bereid te zijn tot vredesonderhandelingen als het geweld de komende dagen inderdaad afneemt. 'We moeten eerst actie zien op de grond', zei een woordvoerder van de gematigde oppositie vrijdag.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu noemde het akkoord 'een belangrijke stap' richting beëindiging van het conflict. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken benadrukte vrijdag dat de afspraken nu zo snel mogelijk moeten worden uitgevoerd.

Syrische militairen ten noorden van Aleppo.Beeld afp

Meer lezen?

Kunnen de Koerden in Syrië bijdragen aan een oplossing of zijn hun banden met de Turkse PKK daarvoor te sterk? Lees hier een reportage van Rob Vreeken [+].

'De Syriërs die een winkeltje openen, ook al hebben ze nauwelijks iets te verkopen. Dat zijn de helden', zegt de uit Aleppo teruggekeerde fotograaf Issa Touma [+].

Aleppo

Kerry benadrukte ook dat 'de echte test zal zijn om te zien of alle betrokkenen zich ook echt aan de verplichtingen zullen houden'. Hij gaf toe dat het vooralsnog slechts gaat om 'afspraken op papier'. Lavrov noemde een staakt-het-vuren een 'ingewikkelde zaak'. 'Er zijn te veel partijen betrokken bij de militaire activiteiten', zei hij. De VS en Rusland houden toezicht op naleving van het akkoord, aldus Lavrov.

Daarnaast zijn de landen overeengekomen dat de humanitaire hulp in de belegerde steden zo snel mogelijk moet worden uitgebreid. 'Iedereen was het eens over de noodzaak van humanitaire hulp', zei Kerry. Vanaf vrijdag zal een werkgroep geleid door de Verenigde Naties zich hierover buigen.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond heeft het akkoord pas kans van slagen als Rusland stopt met de bombardementen in Noord-Syrië, vooral bij Aleppo. Het leger is hier bezig met een bloedig offensief, ondersteund vanuit de lucht door de Russische luchtmacht.

'Maar als het plan volledig en zoals afgesproken wordt uitgevoerd, dan is het een belangrijke stap richting het onderbreken van het moorden en lijden in Syrië', aldus Hammond.

John Kerry (R) en Sergei Lavrov (L)Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden