Nog veel obstakels voor sportkanaal

Sport 7 ging snel failliet. Dat zal met de nieuwe sportzender niet gauw gebeuren, want het is nog maar de vraag of die überhaupt wel kan beginnen....

Zijn de obstakels die in 1996 leidden tot het failliet van Sport 7 nu te vermijden? Het lijkt zo, maar voor zeker één obstakel geldt dat niet: de weerzin van het publiek om te betalen voor iets dat nu gratis is.

De betrokken partijen (Endemol, KNVB, de drie topvoetbalclubs, Eredivisie NV, de drie omroepconcerns, twee grote kabelmaatschappijen) zijn om die reden van plan iets te bedenken wat voor alle partijen voordelig is. Dus ook voor de consumenten. Hans Herremans van Eredivisie NV: 'Het moet laagdrempeliger worden en méér bieden dan Canal+.'

En dat het heilige Studio Sport van zondagavond zou verdwijnen. Herremans: 'Daar kijken drie miljoen mensen naar. Daar komen we echt niet aan.'

Een ander probleem was de strijd die losbrak tussen Sport 7 en de kabelmaatschappijen. Sport 7 vond dat de kabelmaatschappijen moesten betalen en dat geld ('een knaak') maar moesten terughalen bij het publiek. De kabelaars weigerden. Nu zijn de kabelmaatschappijen vanaf het begin erbij betrokken. Ze zijn geïnteresseerd. Het is hun kans eindelijk een betaalkanaal te realiseren dat geld oplevert.

Groot was ook het obstakel Jorien van den Herik, de voorzitter van Feyenoord. De KNVB had de tv-rechten van wedstrijden ingebracht in Sport 7. Van den Herik vond echter dat de tv-rechten van thuiswedstrijden eigendom van de club waren. Dat conflict is vrijwel beslecht in het voordeel van Van den Herik. Tot conflicten zal het niet meer komen: Ajax, PSV én Feyenoord praten mee.

Dan zaten er in Sport 7 aandeelhouders die uiteindelijk niet wilden. Philips, binnengebracht door Jan Timmer, trok zich onder diens opvolger Cor Boonstra terug.

Maar er blijven problemen genoeg over. Om sport achter de decoder te zetten, is dus een decoder nodig. De kabelmaatschappijen zijn er tot nu toe niet in geslaagd die op enige schaal aan de man te brengen. En er is ook sport nodig. Thans is een groot deel van de rechten voor sport in handen van de NOS. Zonder medewerking van de NOS lijkt de exercitie derhalve kansloos. NOS-bestuurder Ruurd Bierman heeft al laten weten dat deelname van de NOS vrijwel uitgesloten is.

Dan is nog niet gesproken over de NMa, die zo'n grote samenklontering van belangen in één partij vast niet bevorderlijk vindt voor de mededinging. En ten slotte is er de politiek. Die werkt ook al niet mee, zeker niet met een kabinet van CDA en PvdA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden