nieuws

Nóg twee zelfdodingen onder agenten die bestormers Capitool wilden tegenhouden

Twee agenten die betrokken waren bij de ontzetting van het Capitool tijdens de bestorming door Trump-supporters op 6 januari, hebben vorige maand een einde aan hun leven gemaakt. Een van hen blijkt op 10 juli zelfmoord te hebben gepleegd, de ander vorige week.

Gijs Herderscheê
Leden van het politiekorps van Washington na de hoorzitting van 6 januari.  Beeld EPA
Leden van het politiekorps van Washington na de hoorzitting van 6 januari.Beeld EPA

Dit heeft de politie in Washington DC bekendgemaakt. Kort na de bestorming pleegden al twee agenten, die bij de rellen op 6 januari betrokken waren, suïcide. Donderdag werd bekend dat een derde agent, ook betrokken bij het neerslaan van de rellen op 6 januari, een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Naar nu blijkt heeft ook een agent die op 10 juli stierf zijn leven heeft beëindigd.

Vorige week begon het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden met publieke getuigenissen in het kader van het onderzoek naar de bestorming van het Capitool, waar zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat zetelen. Op 6 januari bestormden supporters van vertrekkend president Donald Trump het Capitool om de bevestiging van de verkiezingsuitslag, die Joe Biden president maakte, te voorkomen.

Indringende verklaringen

Voor het onderzoek van het Huis legden vier agenten van het politiekorps van Washington dinsdag indringende verklaringen af over de rellen en hun ervaringen. De vier agenten verklaarden hoe ze die dag tijdens de bestorming bedreigd en geslagen waren en met rassenhaat waren geconfronteerd. Zij vreesden voor hun leven.

‘Dit is hoe ik doodga’, dacht een agent van de U.S. Capitol Police op 6 januari volgens zijn getuigenis. De lucht verdween uit zijn longen terwijl hij werd verpletterd door de meute die het Capitool bestormde, vertelde hij aan de onderzoekscommissie.

Hij vergeleek de aanval met ‘een middeleeuws slagveld’ en beschreef het gevecht met de bestormers als ‘man tegen man, centimeter om centimeter’. Ze schreeuwden tegen hem dat hij ‘terechtgesteld moest worden’.

De vier vertelden dat die ervaringen op alle betrokken agenten en het hele korps diepe indruk had gemaakt.

Onderste steen boven

Tijdens de bestorming van het Capitool kwamen vier mensen om het leven, een politieagent overleed een dag later aan opgelopen verwondingen. Meer dan honderd agenten raakten gewond tijdens de rellen. Inmiddels zijn ruim 500 relschoppers aangeklaagd voor hun rol bij de gewelddadige aanval.

De komende tijd moet blijken hoe groot de rol van de toenmalige president Trump en zijn vertrouwelingen precies was. Daarvoor moet de onderste steen boven komen, kondigde een van commissieleden aan. ‘We moeten weten wat elke minuut van die dag in het Witte Huis heeft plaatsgevonden.’

De diepe politieke verdeeldheid tussen de twee politieke partijen kan daarbij voor problemen zorgen. De Republikeinen torpedeerden eerder dit jaar een onafhankelijke onderzoekscommissie naar de Capitoolbestorming. Daarna riep Huisvoorzitter Nancy Pelosi (Democraten) deze speciale commissie in het leven, waarvoor ze zelf de kandidaten aanstelde.

De leider van de Republikeinse minderheid in het Huis, Kevin McCarthy, vindt Pelosi – en daarmee de commissie – politiek vooringenomen. In de 9-koppige commissie zitten weliswaar twee Republikeinen, maar dat zijn critici van Trump. McCarthy en de zijnen zullen naar verwachting het onderzoek dwarsbomen waar dat mogelijk is.

Praten over gedachten aan zelfdoding kan bij 113 Zelfmoordpreventie. Bel 0900-0113 voor een gesprek. U kunt ook chatten op www.113.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden