Nog twee kolencentrales gaan mogelijk voortijdig dicht

Het kabinet overweegt nog twee kolencentrales te sluiten om te voldoen aan het rechterlijk vonnis in de Urgenda-zaak om de uitstoot van broeikasgas sneller terug te brengen dan men van plan was. Dat schrijven minister Henk Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu aan de Tweede Kamer.

De Amercentrale in Geertruidenberg. Beeld anp

Volgens het plan zouden in Amsterdam en Geertruidenberg kolencentrales voortijdig kunnen worden gesloten om de uitstoot van broeikasgas in 2020 met 25 procent terug te brengen, in plaats van de 17 procent waarop het kabinetsbeleid was gericht. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van een geleidelijke sluiting van de Nederlandse kolencentrales.

Klimaatactiegroep Urgenda, die de uitspraak vorig jaar juni afdwong, reageert terughoudend op het voorstel. 'Het lijkt me een goede eerste stap maar het is onvoldoende om op 25 procent reductie uit te komen', zegt directeur Marjan Minnesma. 'Het is ook jammer dat het kabinet er nog een half jaar op wil studeren. Dat straalt weinig urgentie uit.'

Volgens de bewindslieden wordt 'voor het najaar' bekeken wat de sluiting van de twee kolencentrales de overheid zou kosten en hoeveel uitstoot van broeikasgas er precies mee vermeden wordt. Ook de effecten op de Nederlandse stroomvoorziening zouden in kaart moeten worden gebracht.

Biomassa

Extra complicatie is dat in de twee genoemde kolencentrales de komende jaren ook biomassa zou worden meegestookt. Vraag is ondermeer of deze klimaatneutrale brandstof elders kan worden ingezet, waardoor de klimaatwinst van de bijstook behouden blijft.

De betrokken energiebedrijven Nuon en Essent zijn niet bij voorbaar tegen de sluiting van hun centrales uit de jaren negentig, maar geven zich nog niet gewonnen. Hun belangenvereniging Energie Nederland wil eerst onderzoek naar de economische gevolgen en naar 'in hoeverre er extra CO2-reductie bij kolencentrales zelf kan worden gerealiseerd.' Een manier om dat te doen, is via de inzet van extra biomassa.

De door de milieubeweging gewenste sluiting van alle vijf Nederlandse kolencentrales is volgens Kamp en Dijksma voorlopig geen optie. De drie nieuwste kolencentrales op de Maasvlakte en de Eemshaven zijn net in gebruik gekomen en zorgden vorig jaar voor een stijging van de Nederlandse CO2-uitstoot.

Een van andere maatregel om de uitstoot van broeikasgas op korte termijn te verminderen, is de aanpassing van de eerste schijf van de energiebelasting waardoor gas duurder wordt en elektriciteit goedkoper, schrijven de bewindslieden. Ook is 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor energiebesparing door particuliere eigenaren.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Beeld anp

4,7 miljard 'extra welvaart'

Als alle vijf resterende kolencentrales in 2020 gesloten zouden worden, levert dat Nederland netto 4,7 miljard euro op aan 'extra welvaart'. Dat concludeert bureau SEO Economische Onderzoek in een studie naar maatschappelijke kosten en baten van kolencentrales, in opdracht van de stichting Natuur en Milieu. De bruto baten zijn 8 tot 10 miljard euro aan vermeden gezondheid- en klimaatkosten. Daar staan extra kosten tegenover door lagere winsten voor energieproducenten (1,9 miljard) en hogere energietarieven voor de consument (3,1 miljard). Ongeveer de helft van de maatschappelijke baten bestaat uit vermeden gezondheidskosten door minder uitstoot van fijnstof, kwik en NOx. De andere helft zijn vermeden kosten samenhangend met de versnelde opwarming van de aarde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden