Nog twee kandidaten PvdA-voorzitterschap

Naast Kamerlid Hans Spekman hebben zich nog twee kandidaten gemeld voor het voorzitterschap van de PvdA. Het zijn Piet Boekhoudt en René Kronenberg. Dat bleek maandag, nadat de aanmeldingstermijn zondag om middernacht was gesloten.

REMCO MEIJER

DEN HAAG - Het Utrechtse Kamerlid Spekman (45) liet vorige week al weten gegadigde te zijn voor de functie die voorzitter Lilianne Ploumen op 21 januari opgeeft. Spekman geldt in de partij als grootste kanshebber. Voordat hij in 2006 Kamerlid werd, was Spekman vijf jaar wethouder Sociale Zaken in Utrecht. Hij is 'secretaris campagne en strategie' van de fractie. Dat is een belangrijke aanbeveling, want de voorzitter is bij de PvdA van oudsher tevens campagneleider.

Boekhoudt en Kronenberg genieten geen landelijke bekendheid. Boekhoudt (64) is sinds 2009 voorzitter van de PvdA-afdeling Groningen, een van de acht afdelingen waar afgelopen weekeinde een bijeenkomst werd gehouden over 'linkse vernieuwing'. In de partij bestaat onvrede over de huidige politieke koers, die als 'te slap' wordt ervaren. Boekhoudt is daarvan een exponent.

Eerder was Boekhoudt namens zijn partij fractievoorzitter van Provinciale Staten van Groningen en wethouder van de gemeente Ten Boer. Boekhoudt werkt als projectleider regionaal arbeidsmarktbeleid.

Kronenberg (40) is sinds 2006 dagelijks bestuurder voor de deelgemeente Feijenoord in Rotterdam. Daarvoor was hij directeur van de stichting Lokaal Rotterdam, die verbetering van het contact tussen burgers en politici nastreeft. In zijn deelgemeente was Kronenberg de PvdA-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar.

Op het partijkantoor in Amsterdam wordt bekeken of de kandidaten aan de profielschets voldoen. Daarna komen er vijf debatten, waarbij de kandidaten zich aan de leden kunnen presenteren. Vervolgens is er een schriftelijke ledenraadpleging, waarvan de uitslag op 21 december bekend wordt. Op het PvdA-partijcongres van 21 januari vindt de definitieve benoeming plaats.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden