Nog te weinig windmolens in Nederland om doelstelling te halen, Kamp wil versnellen

De kans dat Nederland in 2020 genoeg windmolens op land heeft neergezet om 6 duizend megawatt windenergie op te kunnen wekken, wordt steeds kleiner. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) concludeert in zijn jaarlijkse voortgangsrapportage over windenergie dat het 'niet waarschijnlijk'  is dat die doelstelling uit het Energieakkoord van 2013 wordt gehaald.

Joris Van Venrooij
Essent windpark Westermeerdijk ten noorden van Urk aan het IJsselmeer Beeld anp
Essent windpark Westermeerdijk ten noorden van Urk aan het IJsselmeerBeeld anp

Eind vorig jaar stonden er genoeg windmolens op Nederlandse bodem om 3297 megawatt stroom te kunnen opwekken. Daarmee is voldaan aan meer dan de helft van de doelstelling van 6 duizend megawatt. Maar er moet de komende drie jaar dus nog voor 2703 megawatt aan windmolens bij worden geplaatst om aan het Energieakkoord te voldoen. Windmolens op zee tellen voor deze doelstelling niet mee.

De RVO, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, is er vrij zeker van dat er eind 2020 voldoende windturbines in Nederland zullen staan om minimaal 4576 megawatt aan energie op te wekken. Nog eens 331 megawatt aan geplande windmolens zijn dan 'mogelijk' of 'deels' operationeel. Dat deze turbines op tijd gereedkomen is onzeker, omdat de bouwplannen ervoor vertraagd kunnen worden door wettelijke procedures of andere knelpunten.

Het echte probleem zit hem in de resterende 1093 megawatt, ruim 18 procent van de doelcapaciteit. Het is 'zeer onzeker' dat de hiervoor benodigde projecten op tijd operationeel zullen zijn, aldus de RVO, omdat alle betrokkenen nog veel moeite moeten doen om 'de knelpunten op te lossen en de procedures versneld af te ronden'. De RVO trekt dan ook de conclusie dat het windenergiedoel in vergelijking met de vorige voortgangsrapportage minder haalbaar is geworden.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken toont zich in de begeleidende brief aan de Tweede Kamer een stuk optimistischer. Hij blijft erin geloven dat het mogelijk is de benodigde windmolencapaciteit tijdig te realiseren, maar erkent dat het 'geen eenvoudige opgave' zal zijn om de doelstelling in 2020 te halen.

Kamp belooft dat hij met diverse provincies zal gaan praten om te bekijken of zij de bouw van de benodigde windturbines kunnen versnellen en of hij kan helpen met het oplossen van specifieke problemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden