Nog steeds wordt er fipronil in winkeleieren gevonden

De giftige stof fipronil laat zich met grote moeite verwijderen uit de voedselketen. Van de 793 gesloten legstallen zijn er pas 285 weer volledig in bedrijf. Bij steekproeven in winkels worden nog steeds fipronil-eieren aangetroffen, hoewel de fipronilcrisis ruim vier maanden geleden losbrak.

Beeld anp

Dit schrijven de verantwoordelijke ministers Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit woensdag aan de Tweede Kamer. Zij benadrukken dat de hoeveelheid aangetroffen fipronil in de eieren niet schadelijk is.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan niet verklaren dat er nog steeds fipronil-eieren in de handel komen. Elke week onderzoekt de autoriteit honderd doosjes met twaalf eieren. Hoeveel exemplaren met fipronil de laatste tijd nog in winkels zijn gevonden, wil de voedselwaakhond niet zeggen. Ook wil de NVWA niet uit hoeveel bedrijven die afkomstig zijn. Via stempels op de eieren is de herkomst te achterhalen.

Nederlandse eieren

Het zou wel om Nederlandse eieren gaan. Dit kan betekenen dat bedrijven die formeel geen eieren mogen verkopen, dat toch doen. 'De NVWA blijft dan ook actief monitoren en bij het aantreffen van deze eieren worden de betrokken bedrijven op hun wettelijke verplichting gewezen', schrijven Bruins en Schouten.

Het fipronilschandaal ontstond afgelopen zomer. Toen bleek dat pluimveehouders het verboden gif op grote schaal als ongediertebestrijdingsmiddel gebruikten. Daardoor raakten de eieren besmet. Op gezag van de NVWA werden toen alle eieren waar fipronil in zat uit de winkels gehaald en vernietigd.

De NVWA zette de bedrijven waar fipronil was gebruikt op slot. Pluimveehouders mochten geen eieren verkopen tot de fipronil uit de kippen en stallen was. Inmiddels zijn 285 legstallen fipronil-vrij verklaard en volledig vrijgegeven. Voor 127 stallen geldt nog een volledige blokkade. Het blokkeren van legstallen kostte de pluimveesector tot nu toe zo'n 754 miljoen euro. Niet alleen door de ruiming van kippen en de vernietiging van eieren, maar ook door imagoschade bij de export van eieren en eiproducten.

'Ik baal ervan dat dit in het nieuws is', reageert voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. 'Nu het lijkt net alsof de sector weer aan het rotzooien is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.