nieuws

Nog steeds verkopen tuincentra planten met pesticiden die gevaarlijk zijn voor de mens

Nog altijd zitten er gevaarlijke pesticiden op planten in tuincentra. Dagblad Trouw bericht dat onderzoekers in een steekproef bij onder meer winkelketen Intratuin resten van bijengif en schimmelbestrijders aantroffen, waaronder een middel dat sinds zeven jaar verboden is vanwege schadelijke effecten voor de mens.

Redactie
Klanten in een tuincentrum van de winkelketen Intratuin.  Beeld ANP
Klanten in een tuincentrum van de winkelketen Intratuin.Beeld ANP

Er is nog veel onbekend over wat pesticiden in de landbouw doen met mens en milieu, maar dat de effecten schadelijk kunnen zijn, staat vast. Toch verkopen tuincentra volgens het onderzoek waarover Trouw bericht nog steeds planten die zijn behandeld met giftige bestrijdingsmiddelen.

Onderzoekers van Pesticide Action Network Nederland (Pan-NL), dat in januari vorig jaar werd opgericht, vonden in een kleine steekproef resten bijengif en schimmelbestrijders. Een daarvan is de schimmelbestrijder carbendazim, een middel dat in 2014 verboden werd omdat het misvormingen bij het ongeboren kind, kanker en onvruchtbaarheid bij mannen kan veroorzaken en hormonen verstoort.

Pan-NL nam monsters van negen planten en van de potgrond van die planten uit drie grote Nederlandse tuincentra. De planten zijn de eerste week van mei gekocht bij Groenrijk, Intratuin en Welkoop. Het laboratorium vond in de elf monsters 27 diverse bestrijdingsmiddelen, de meest verschillende bij monsters van Intratuin en de hoogste gehaltes bij die van Welkoop. In fresiabollen zaten negen gifstoffen.

Vanwege een beperkt budget konden de onderzoekers geen grotere steekproef nemen. Hoewel de resultaten daardoor met enige onzekerheid zijn omgeven, sluiten zij wel aan bij die van eerdere onderzoeken. In 2014 en 2018 trof Greenpeace bijvoorbeeld op veel grotere schaal gifstoffen in planten aan.

Intratuin laat in een reactie weten verrast te zijn door het onderzoek en de resultaten ervan. Het tuincentrum beweert zich juist al jaren hard te maken voor het gebruik van de juiste middelen en voor het uitbannen van giftige stoffen op planten en andere producten. Intratuin wil nu het genoemde onderzoek zelf nader bekijken om te zien wat er nog kan worden gedaan om te voorkomen dat er giftige middelen op zijn producten terechtkomen.

De twee andere tuincentra die in het onderzoek worden aangehaald, Groenrijk en Welkoop, waren zaterdag niet bereikbaar voor een reactie.

Test uw kennis over pesticiden

Een bedrijf moet in de Verenigde Staten tientallen miljoenen betalen aan mensen die ziek zouden zijn geworden na contact met RoundUp, dat ook in Nederland wordt gebruikt. Wat weet u van pesticiden? Test uw kennis hier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden