Nog steeds veel ophokuren op middelbare scholen

AMSTERDAM - Middelbare scholieren moeten nog steeds zinloze uren op school uitzitten omdat schooldirecties niet alle verplichte uren kunnen invullen. Het aantal zogeheten ophokuren, waarbij leerlingen geen begeleiding krijgen, is wel iets gedaald sinds de leerlingprotesten drie jaar geleden, maar niet veel.

Schollieren tijdens een natuurkundeles © Joost van den Broek/ de Volkskrant

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wil dat de Onderwijsinspectie actief gaat controleren of daadwerkelijk les wordt gegeven op school. Dat stelt het LAKS naar aanleiding van een enquête onder bijna 2.800 leerlingen, in samenwerking met huiswerksite Scholieren.com.

Daaruit blijkt dat leerlingen gemiddeld een paar uur per week in een lokaal zitten zonder enige vorm van les. In het beste geval zit een leraar in dezelfde ruimte zijn eigen nakijkwerk te doen. Zelfstudie-uren, noemen scholen dat vaak. Die uren verlopen volgens het LAKS dikwijls lawaaiig en chaotisch.

Grote verschillen
Uit de steekproef komen wel grote verschillen naar voren tussen scholen. Veel schoolbesturen die hierover zijn benaderd door het LAKS, stellen te weinig geld te krijgen om de verplichte duizend lesuren per jaar zinvol in te vullen. Ook een tekort aan leraren speelt volgens hen een rol.

Havisten riskeren gemiddeld 94 ophok-uren per jaar, vwo'ers 80 uur en vmbo'ers 60 uur. De steekproef van het comité was landelijk, maar niet representatief voor alle 900 duizend middelbare scholieren in Nederland.

Erger dan gedacht
'Het is erger dan we dachten', concludeert LAKS-voorzitter Steven de Jong. De 19-jarige vwo'er had verwacht dat schoolbesturen zich de massale protesten van drie jaar geleden meer hadden aangetrokken. 'Ik roep alle leerlingen op zinloze uren bij ons te melden. Er moet ook een harde defenitie komen van het begrip les.'

Scholen moeten volgens De Jong hun verantwoordelijkheid beter oppakken en de inspectie moet actiever gaan controleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden