'Nog steeds seksisme op de werkvloer'

Vrouwen geloven dat ze nog steeds worden beoordeeld op hun uiterlijk, zo blijkt uit een recente rondvraag. Het glazen plafond lijkt moeilijker te doorbreken dan gedacht.

© THINKSTOCK

Dat blijkt uit onderzoek van de Britse editie van Marie-Claire onder meer dan 3000 vrouwen tussen de 18 en 55 jaar. 46% gelooft dat de werkplek een dagelijks slagveld vormt als het gaat om beloning, promotie en leeftijd. Hoe groot de pogingen ook zijn om het glazen plafond te doorbreken, 1 op 2 vrouwen gelooft dat het uiterlijk belangrijker is dan de capaciteiten op het werk.

Loon en promotie
Seksisme is nog altijd aan de orde: 44% zegt nog steeds ongepaste opmerkingen te krijgen over haar uiterlijk. Ook haar leeftijd speelt volgens de ondervraagden in haar nadeel. 78% gelooft dat een grotere aantrekkelijkheid een steuntje in de rug biedt, 60% weet zeker dat vrouwen met overgewicht sterk worden gediscrimineerd. Mannen zouden volgens het merendeel van de ondervraagden ook meer loonsverhogingen en betere promoties krijgen.

Gelijke kansen

Volgens psycholoog Ros Taylor zetten de resultaten aan tot nadenken. 'Dit is verontrustend temeer omdat zoveel leidinggevenden geloven dat diversiteit een uitgemaakte zaak is. Ze denken dat gelijke kansen voor iedereen bestaan, maar ik besef dat dit niet het geval is. Er bestaan nog serieuze problemen.'

Oplossingen

Om de mannenbastions te doorbreken, lijkt het idee om vrouwenquota in te voeren, niet de oplossing. 53% gelooft niet dat positieve discriminatie de beste manier is om de vertegenwoordiging van vrouwen in besturen te waarborgen.

Hoe vrouwen dan wel de carrièreladder kunnen beklimmen? Tweederde gelooft dat het principe van begeleiding een essentieel middel is, al zegt 72% dat ze nooit onder de hoede is genomen. 58% denkt haar kansen te vergroten door te werken voor een vrouwelijke baas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.