Nog steeds onrustig in Egypte na vrijspraak Mubarak

In Egypte zijn gisteren protesten uitgebroken na de rechterlijke uitspraak dat ex-president Hosni Mubarak niet medeplichtig is aan de dood van honderden betogers in 2011. Ook zondag was het onrustig. Mubarak (86) zit momenteel een celstraf van drie jaar uit voor corruptie, maar mogelijk komt hij vervroegd vrij.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Na de uitspraak zaterdag togen ongeveer 1000 tot 2000 demonstranten naar het Tahrirplein in Caïro, dat symbool staat voor de opstand van drie jaar geleden tegen Mubarak. Ze riepen leuzen tegen Mubarak en tegen de huidige president Abdel Fattah al-Sisi. De veiligheidsdiensten grepen in en zetten traangas, hagel en waterkanonnen in om de menigte uiteen te drijven. Daarbij zijn volgens de overheid twee demonstranten omgekomen en negen mensen gewond geraakt. Ruim 85 betogers zijn opgepakt.

Universiteiten
De protesten van zondag concentreerden zich op een aantal universiteiten. Ook daar grepen de veiligheidsdiensten in, maar voor zover bekend zijn er geen doden of gewonden gevallen. Wel is een aantal studenten gearresteerd.

In 2011 werd Mubarak opgepakt en tot drie jaar cel veroordeeld voor corruptie. Een jaar later kwam daar een veroordeling bij tot levenslang voor de dood van bijna 850 demonstranten in 2011. De aanklager had de doodstraf geëist. Mubarak ging in hoger beroep en is nu vrijgesproken. Hij, oud-minister Habib el-Adly van Binnenlandse Zaken en zes hoge veiligheidsfunctionarissen worden ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan de dood van de demonstranten tijdens achttien dagen van opstanden en rellen in Egypte in 2011. De onlusten leidden in februari van dat jaar tot de val van het regime van Mubarak. De aanklacht tegen de minister en zes functionarissen is ook verworpen.

Mubarak's advocaat liet zondag weten dat zijn cliënt mogelijk vervroegd vrijkomt. Hij heeft inmiddels twee derde van zijn straf voor corruptie uitgezeten, als het voorarrest wordt meegerekend, en komt dus in aanmerking voor vrijlating.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden