Nog snel even een fiscaal voordelige fiets kopen

Het is druk in de fietsenwinkel, want veel werknemers hebben nog maar twee maanden om een 'fiets van de zaak' aan te schaffen. Volgend jaar verliest die zijn speciale fiscale status.

null Beeld Peter van Hugten
Beeld Peter van Hugten

Fietshandelaren beleven plotseling gouden tijden, bleek gisteren uit een nieuwsbericht van de NOS. De publieke omroep had gesproken met Nationale Fiets Projecten (NPP), een organisatie die voor duizenden bedrijven de 'fiets van de zaak'-regeling verzorgt. Ongeveer een op de vijf Nederlandse werkgevers biedt zijn werknemers de mogelijkheid om fiscaal voordelig een fiets aan te schaffen. Werknemers kunnen tot 52 procent op de aanschafprijs besparen, doordat ze het rijwiel betalen van hun brutoloon. Dat scheelt een klap inkomstenbelasting, waardoor de fiets netto veel goedkoper is dan als de werknemer hem privé in de winkel koopt.


Omdat Nederlanders veel fietsen, ook als hobby, is de fiscale vrijstelling ongekend populair. Volgens de Bovag worden er jaarlijks zo'n 200 duizend 'fietsen van de zaak' verkocht. De overheid heeft de fiscale vrijstelling jaren geleden ingevoerd als milieumaatregel. De regeling moest meer mensen ertoe aanzetten op de fiets naar het werk te gaan en daarmee ook de snelwegen en het openbaar vervoer ontlasten. Of de belastingvrije fietsen ook echt voor dat doel gebruikt worden, is niet te controleren. De regeling stelt ook niet als eis dat de werknemer de fiets voor woon-werkverkeer moet gebruiken.


Per 1 januari gaat de fietsenregeling op de schop en dat is de aanleiding voor de plotselinge run op fietsen. De NNP registreerde in september een toename van 25 procent in het aantal aanvragen voor 'fietsen van de zaak'. In oktober steeg het aantal aanvragen met 60 procent en deze maand zal het ongetwijfeld nog veel hoger uitvallen, liet de NPP gisteren weten.


Wat is er aan de hand? In 2015 veranderen de spelregels van de zogenoemde 'werkkostenregeling'. Dat is het deel van de belastingwetgeving dat belastingvrijstellingen op loon in natura regelt. Onder loon in natura vallen alle vergoedingen en cadeautjes aan werknemers die niet in geld worden uitbetaald: bedrijfskleding, maaltijden, gereedschappen, telefoons, computers en soms ook huisvesting. Maar ook personeelsuitjes en kerstpakketten vallen onder loon in natura. En de fiets van de zaak.


De bedrijven hebben enige vrijheid in de keuze wat ze wel en niet willen vergoeden aan hun werknemers. Werkgevers mogen jaarlijks maximaal 1,5 procent van hun totale loonsom fiscaal onbelast besteden aan werknemersvergoedingen die onder de werkkostenregeling vallen. Dit is de zogenoemde 'vrije ruimte'.

undefined

Concurrentie

Tot nu toe geniet de fiets van de zaak een speciale status. Dit presentje aan werknemers is altijd vrijgesteld van inkomstenbelasting en gaat dus niet ten koste van de vrije ruimte.

Die speciale behandeling van werknemersfietsen wordt in januari opgeheven. Werkgevers mogen hun personeel dan nog steeds een fiscaal voordelige fiets aanbieden, maar die gaat dan wel ten koste van het budget voor andere 'loon in natura'-regelingen. De fiets van de zaak gaat vanaf volgend jaar dus direct concurreren met het bedrijfsuitje en het kerstpakket. Werkgevers die fiscaal voordelige fietsen verstrekken, hebben dan minder geld voor andere leuke dingen voor hun personeel.

De Bovag ageert fel tegen de maatregel en voorspelt dat bijna de helft van de werkgevers de fietsenregeling volgend jaar afschaft. Dat zou blijken uit een enquête die de bond van rijwielhouders in het bedrijfsleven heeft gehouden. De fietsenregeling wordt des te meer bedreigd, aldus de Bovag, omdat de 'vrije ruimte' volgend jaar omlaag gaat van 1,5 procent naar 1,2 procent van de loonsom.

Het kabinet heeft de vrije ruimte verlaagd omdat werkgevers voortaan ook computers, tablets en andere technologische apparatuur onbelast aan hun personeel mogen uitdelen. Tot nu toe geldt dat alleen voor mobiele telefoons. Computers en tablets zijn pas onbelast als die voor minstens 90 procent zakelijk worden gebruikt, dus niet privé. Werkgevers vonden het onderscheid tussen computer en smartphone onzinnig en onwerkbaar. Daarom heeft het kabinet de regeling op verzoek van de werkgevers aangepast. Maar de belastingvrijstelling van de 'computer van de zaak' kost wel geld en dat moet gecompenseerd worden door de vrije ruimte te verlagen. Per saldo levert de versobering van de werkkostenregeling het kabinet 330 miljoen euro op.

Over één onderdeel heeft het kabinet nog geen besluit genomen. Dat is de 'hypotheek van de zaak'. De meeste verzekeraars en banken geven hun personeel forse korting op woninghypotheken uit eigen stal. Die personeelskorting is nog fiscaal onbelast. Die korting valt net als de fiets van de zaak buiten de vrije ruimte, maar de fiscale vrijstelling van de personeelshypotheek staat binnen het kabinet nadrukkelijk ter discussie.

Op internet beantwoordt Reinout van der Heijden vragen van lezers op www.volkskrant.nl/geldvraag Zelf een vraag?:

geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden