Nieuws

Nog ruim 150 vermisten in Miami: hoe kon een gebouw van twaalf verdiepingen zomaar instorten?

Onder de puinhopen van het ingestorte appartementencomplex in Surfside, nabij Miami, zijn dit weekeinde zeker vijf slachtoffers gevonden, wat het dodental op negen brengt. Er zouden nog minstens 150 mensen vermist worden. Terwijl honderden reddingswerkers zoeken naar overlevenden, wordt de roep om antwoorden steeds luider, want: hoe kon een gebouw van twaalf verdiepingen zomaar instorten?

Reddingswerkers zoeken in het puin naar overlevenden.  Beeld AP
Reddingswerkers zoeken in het puin naar overlevenden.Beeld AP

Op een video van een bewakingscamera uit de buurt is te zien wat er vorige week op donderdagnacht is gebeurd: een groot deel van het complex, aan de noordkant, komt naar beneden. Acht seconden later stort een ander deel in. Binnen elf seconden is er niets dan leegte op een plek waar een paar uur eerder honderden mensen naar bed zijn gegaan.

‘Structurele schade’

Zaterdag bleek dat een ingenieur drie jaar geleden al heeft gewaarschuwd dat er ‘grote structurele schade’ aan het pand was ontdekt. De krant The New York Times heeft een rapport ingezien, waarin wordt beschreven dat er forse schade was aan het betonnen fundament onder het zwembad. Het rapport meldt ook een overvloed aan barsten in, en afbrokkeling van, de pilaren, balken en muren van de parkeergarage onder het complex – schade die waarschijnlijk is veroorzaakt door jarenlange blootstelling aan de zoute zeelucht .

De ingenieur, Frank Morabita, drong destijds bij het management van het gebouw al aan op spoedige reparaties. Er werd een hersteltraject ontwikkeld dat miljoenen euro’s zou kosten, en binnenkort van start zou gaan – meer dan 2,5 jaar nadat het management was gewaarschuwd.

Onderzoekers die moeten vaststellen wat de ramp heeft veroorzaakt, hebben nog geen volledige toegang tot de plek. Volgens deskundigen zal het nog maanden duren voordat alle mogelijk scenario’s zijn onderzocht: er moet worden gekeken naar de individuele bouwcomponenten die nu begraven liggen onder het puin, het beton moet worden getest, en de aarde moet worden onderzocht om te beoordelen of een zinkgat of andere verzakkingen iets met de instorting te maken kunnen hebben.

Precisiewerk

Reddingsploegen werken ondertussen op de onstabiele bergen van beton en staal die nog liggen na te smeulen, in de hoop overlevenden te vinden. Het is precisiewerk, dat moet worden uitgevoerd in de hitte en in stortregens. Met zware machines worden voorzichtig grote brokken puin opgetild om hulpverleners nieuwe ingangen in de puinhoop te verschaffen. Er zijn menselijke resten aangetroffen, maar er zijn DNA-testen nodig om de slachtoffers te kunnen identificeren.

Reddingsploegen werken op de instabiele bergen cement en staal in de hoop overlevenden te vinden.  Beeld via REUTERS
Reddingsploegen werken op de instabiele bergen cement en staal in de hoop overlevenden te vinden.Beeld via REUTERS

In Amerikaanse media wordt het complex ‘de microcosmos’ van het multiculturele Miami genoemd. Onder de vermisten bevinden zich inwoners uit veel Latijns-Amerikaanse landen zoals Argentinië, Cuba, Venezuela en Paraguay (onder wie de zus van de first lady van dat land), maar ook veel Israëliërs. Volgens bewoners stonden er in december elk jaar een kerstboom en een menorah (een zevenarmige kandelaar) in de lobby. ‘Dat was kenmerkend voor de ruimdenkende gemeenschap in deze torens’, zei rabbi Eliot Pearlson van een van de vijf synagogen die zich op wandelafstand van het gebouw bevinden tegen The Washington Post. Israël heeft dit weekeinde een zoekteam van zijn strijdkrachten naar Florida gestuurd, om de Amerikaanse reddingswerkers te helpen.

Vermisten

Ondertussen wachten honderden mensen op nieuws over hun vermisten in een centrum dat voor hen is ingericht. Vooralsnog zijn er vier doden geïdentificeerd. De meeste mensen hebben nog altijd geen idee of hun vaders, moeders, kinderen, broers, zussen of vrienden die in de 55 verwoeste appartementen woonden nog leven.

Zulema Perez bidt voor de slachtoffers van het ingestorte appartementencomplex.  Beeld REUTERS
Zulema Perez bidt voor de slachtoffers van het ingestorte appartementencomplex.Beeld REUTERS

Ook omwonenden zijn in paniek. Op een spoedvergadering van de gemeenteraad vertelden ambtenaren dat ze zijn platgebeld door bewoners die zich afvragen of hun gebouw nog wel veilig is, en er werd opgeroepen tot een nader onderzoek van alle appartementencomplexen in de regio die meer dan zes verdiepingen tellen en veertig jaar oud zijn – zoals het pand dat naar beneden is gekomen.

De burgemeester van Surfside, Charles Burkett, zei dat er geen onmiddellijk bewijs was dat andere gebouwen in gevaar zijn, maar dat toch wordt overwogen mensen uit omliggende complexen te evacueren – ook al kozen veel bewoners er uit zichzelf al voor om te vertrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden