Nog nooit zoveel jaren koopkrachtdaling achter elkaar

De koopkracht blijft de komende jaren dalen, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van het CPB. In 2015 zal waarschijnlijk een nieuw record worden gevestigd: zes jaar van achtereenvolgende koopkrachtdaling.

Jeroen Visser
Gevulde boodschappentassen. © ANP Beeld
Gevulde boodschappentassen. © ANP

In de eerste helft van de jaren tachtig, toen er ook flink werd bezuinigd door de regering, daalde de koopkracht vijf jaren achter elkaar.

De koopkracht, volgens de boekjes 'de hoeveelheid goederen en diensten die met het besteedbaar inkomen kunnen worden aangeschaft' daalt sinds 2010. Toen daalde de koopkracht met 0,5 procent. Dat was de grootste daling in 25 jaar. Ook in 2011 konden Nederlandse gezinnen minder waar kopen van hun geld. Voor het huidige jaar raamt het CPB de daling in koopkracht op maar liefst 1,75 procent.

Het CPB verwacht dat - mede doordat de economie aantrekt - volgend jaar de koopkracht gelijk blijft. Maar dat is bij een gelijkblijvend beleid. Het is zeer aannemelijk dat de nieuwe bezuinigingsmaatregelen die coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV binnenkort afspreken, een negatief effect hebben op de koopkracht in 2013.

Ook zonder nieuwe bezuinigingen verwacht het CPB voor 2014 en 2015 een koopkrachtdaling van jaarlijks 0,5 procent. Als dat bewaarheid wordt zijn er zeer waarschijnlijk zes opeenvolgende jaren van koopkrachtdaling. Dat is een record.

Het is de tweede keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat Nederlanders meerdere jaren achtereen minder hebben te besteden.
De daling was begin jaren '80 wel dieper. De koopkracht daalde tussen 1980 en 1984 zelfs tot 3,8 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden