Nog nooit zoveel CO2 in de lucht sinds start metingen

De CO2-concentraties in de atmosfeer zijn historisch hoog. Voor het eerst sinds metingen in de jaren 50 begonnen, is gemiddeld over een dag een hoeveelheid CO2 gemeten van meer dan 400 op een miljoen deeltjes.

Redactie
Activisten van Greenpeace bij een brandend CO2-bord in Duitsland Beeld epa
Activisten van Greenpeace bij een brandend CO2-bord in DuitslandBeeld epa

Dat bleek vrijdag uit meetgegevens van het Amerikaanse meteorologie-instituut NOAA. De laatste keer dat een dusdanige concentratie van het broeikasgas normaal was, zou volgens schattingen zelfs meer dan 3 miljoen jaar geleden zijn. De metingen zijn gedaan bij het meetstation van NOAA bij de vulkaan Mauna Loa op Hawaï.

De grens van 400 deeltjes per miljoen geldt als een symbolische mijlpaal voor koolstofdioxide. Het duidt er volgens onderzoekers op dat de mensheid er niet genoeg in slaagt de CO2-uitstoot te remmen.
Wetenschappers denken dat de mens verantwoordelijk is voor de groeiende hoeveelheid CO2, dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Het komt onder meer vrij door verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie en kolen.

Eind 17e eeuw, voor de industriële revolutie, was de hoeveelheid volgens schattingen ongeveer 280 deeltjes per miljoen. In 1958 was de gemeten concentratie op de vulkaan Mauna Loa 315 deeltjes per miljoen; ofwel 315 CO2-moleculen op iedere miljoen moleculen in de lucht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden