'Nog niet veel last gehad van romances, ha ha ha'

De paden op de lanen in, maar niet in je eentje natuurlijk. Maak eens een singletrip. Laatste aflevering: de barbecue van ActivCrowd....

Saskia Stigter

eze ene middag in augustus lijkt Den Haag even in een moessongebied te liggen. De regen komt met bakken uit de hemel en een kluitje mensen met bedrukte gezichten schuilt in een portiek voor de regen.

Wat een tegenvaller. Iemand stampt van nijd eens flink op haar omgeklapte paraplu: 'De hele dag goed weer, en om vijf uur begint het te gieten.' Nee, de organisatie is er niet blij mee.

Maar er is een alternatief programma. ActivCrowd doet zijn naam eer aan, want alle spullen voor de barbecue worden in rap tempo in auto's geladen. De hele groep van 16 m/v sterk is van harte welkom bij Daisy. Druipend staan we in de gang.

De sfeer wordt lacherig, want alle schoenen moeten uit en de zelf meegebrachte stoeltjes worden in de woonkamer gezet. Gelukkig, ook de organisatoren kunnen weer vrolijk kijken.

Piet probeert een minuscuul strandstoeltje uit. Zijn lange lijf past er net in en het ding kraakt gevaarlijk. Ik zie zijn Nijntje-sokken aan twee lange benen de kamer in steken. Volgens Marjan kunnen die echt niet. 'En mijn korte broek, kan die ook niet?', vraagt Piet. Er wordt goedkeurend naar zijn gebruinde onderdanen gekeken.

Als iedereen binnen is, wordt het glas geheven op een gezellige avond. Dan wordt voorgesteld om spareribs te halen en het ingekochte vlees later te verdelen. Iedereen knikt instemmend, maar welke gek gaat ze halen? Twee meiden pakken de auto. Intussen beginnen we aan de heerlijke salades, bijna allemaal zelfgemaakt, en ook de bowl is niet te versmaden.

De programmagroep van ActivCrowd is behoorlijk actief. Iemand runt de website en verder wordt er met een vaste club vergaderd over de aanstaande activiteiten. Leden kunnen ook zelf initiatieven ontplooien. Nee, het lidmaatschap kost niets, het is allemaal vrijwilligerswerk. 'De meesten zijn single, maar het is niet verplicht', zegt een jolige Hagenees. 'Ben je wel tussen de 20 en 40 jaar?' Vandaag zijn er 10 vrouwen en 6 mannen. Bijna alle beroepsgroepen zijn vertegenwoordigd; de IT, de zorg, het onderwijs, en de commerciële sector. Meldt zich nog een kunstenaar?

Met Piet praat ik over single-clubs en dating via internet. Hij is nu een jaar vrijgezel en heeft bij verschillende clubs en op het web rondgeneusd. Hij vindt het jammer dat op de datingsites zoveel meer mannen dan vrouwen te vinden zijn; de anonimiteit zal vrouwen wel afschrikken. Een lange tijd mailen vindt hij maar niks, hij wil de dame in kwestie kunnen ruiken en zien. Ook het fenomeen kinderen komt ter sprake. 'Vrouwen willen uiteindelijk allemaal een kind', beweert hij. 'Als die biologische klok gaat tikken, moet het gebeuren.' Zelf ziet hij zo'n koter ook wel zitten.

'Waar blijven de spareribs, jongens? Moet dat beest nog geslacht worden?' Tja, het duurt lang, maar de stemming stijgt. Iemand die nog maar net lid is, kijkt het zootje eens aan. 'Gaat het altijd zo bij jullie?' Vlak daarna gaat er een hoeraatje op voor het vlees en dragen twee organisatoren de schalen rond. De verlegenheid is er bij de meesten nu wel af.

Tijdens het eten wordt druk gepraat over de voorstelling waar een achttal deze week nog naartoe gaat. Het blijkt dat de helft van de barbecuers elkaar al kent, maar de nieuwelingen worden direct bij het gesprek betrokken.

De groep is nog niet zo groot en bestaat nu een jaar. Van romances is nog weinig gehoord, zeggen ze, maar een pottenkijker van de krant erbij zorgt natuurlijk voor enige reserve. 'Nou ja, we hebben er eigenlijk nog niet zo'n last van gehad, ha ha ha.'

Ofschoon er duidelijk verschil in sfeer is tussen al die singleclubs, valt de spontaniteit van de meeste leden op. Om iets te kunnen ondernemen hoeft het adressenboek tegenwoordig niet meer open. Nieuwe mensen leren kennen wordt op deze manier wel heel gemakkelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden