Nog meer werkloosheid vergroot crisis

In het artikel 'Grieken staken tegen ontslagplan' (Buitenland, 16 juli) krijg je de indruk dat het ontslaan van ambtenaren in Griekenland een goede zaak is. Ze hadden tenslotte een baan voor het leven als resultaat van cliëntelisme door politici. Maar er is ook een andere kant die niet in het artikel wordt belicht.


Wat vaak wordt vergeten is dat in Griekenland alle onderwijzers, de meeste verpleegkundigen en medisch personeel van ziekenhuizen, ook ambtenaar zijn. Deze week werden behalve gemeenteambtenaren juist ook onderwijzers, conciërges en gemeentepolitieagenten ontslagen. De situatie in de gezondheidszorg en het onderwijs is dramatisch, veel mensen lopen gezondheidsrisico's wegens gebrek aan zorg en medicijnen, terwijl scholieren geen boeken hebben. De ambtenaren in Griekenland zijn soms de enigen met een inkomen in hun gezin of zelfs familie.


Ik vind dat in een land met een werkloosheid van bijna 30 procent eigenlijk niemand meer ontslagen mag worden. Dan veroorzaak je een nog grotere humanitaire, sociale en politieke crisis. Als reactie op het ontslag van conciërges biedt de fascistische partij Gouden Dagenraad aan te zorgen voor bewaking bij scholen.


De 'specifieke kwaliteiten' voor een nieuwe aanstelling van ambtenaren zijn al lang bekend in werkloos Griekenland: meer dan ooit volgt cliëntelisme door de gevestigde partijen, met tijdelijke aanstellingen, minder rechten en lagere salarissen. Geen vakbond ter wereld zou blij zijn met dat plan. Leidt dit tot herstel van de economie? De positieve voorspellingen in de grafiek bij het artikel bleken al eerder vals te zijn voor de zwaar lijdende gewone Griek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.