nieuwstata steel

Nog meer gevallen van longkanker in omgeving Tata Steel: soms 50 procent hoger dan gemiddeld

Het aantal gevallen van longkanker in de directe omgeving van Tata Steel in vergelijking met de rest van Nederland is nog veel hoger dan uit eerder onderzoek van de GGD naar voren kwam. Longkanker komt rond de staalfabrikant soms wel 50 procent vaker voor dan gemiddeld landelijk.

Tom Kreling en John Schoorl
Tata Steel in IJmuiden. Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Tata Steel in IJmuiden.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

Dat blijkt uit cijfers van het Integraal Kankerinstituut Nederland (IKNL), die het televisieprogramma EenVandaag heeft opgevraagd. Uit de cijfers over de jaren 2004 tot 2018 blijkt dat longkankergevallen in Beverwijk, Velsen en IJmuiden, respectievelijk 51, 46 en 40 procent meer voorkomen dan gemiddeld in heel Nederland.

Voorzitter Thijs Merkx van het IKNL zegt tegen het televisieprogramma geschrokken te zijn van de cijfers. ‘Dan kijk ik in de spiegel en denk: hadden wij niet eerder aan de bel moeten trekken richting de bevolking en overheden? Hadden wij hier geen rol in kunnen hebben?’

Afgelopen zomer bleek uit onderzoek van de GGD ook al dat in de omgeving van Tata Steel meer longkanker voorkomt dan in de rest van Nederland. De GGD zei toen niet definitief vast te kunnen stellen waardoor dit kwam, al was rookgedrag in het verleden een aannemelijke oorzaak, maar ook de luchtverontreiniging. In het rapport werd de naam van Tata Steel overigens angstvallig vermeden. ‘Het is bekend dat de luchtverontreiniging in de woon- en leefomgeving in de IJmond van onder meer fijnstof hoger was dan gemiddeld in Nederland, vooral vanwege de aanwezigheid van de basismetaalindustrie in dit gebied’, schreef de GGD.

Grafiet- en stofregens

De omwonenden van Tata Steel vragen al jaren om maatregelen tegen de vuile lucht in hun regio. De staalfabriek ligt sinds de zomer van 2018 onder vuur vanwege overlast door zogeheten grafiet- en stofregens in omliggende dorpen als Wijk aan Zee, vanwege de uitstoot van schadelijke stoffen, en het mogelijk overtreden van Europese normen. De omwonenden menen dat de staalfabrikant veel te weinig doet om hen te behoeden voor deze overlast.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceerde in 2019 een verontrustend rapport over deze uitstoot, waaruit bleek dat de stofwolken zware metalen bevatten als lood, mangaan en vanadium, zogeheten zeer zorgwekkende stoffen. Twee huisartsen in Wijk aan Zee stuurden eerder een brief naar het gemeentebestuur van Beverwijk, waar het dorp onder valt, waarin ze hun zorgen uiten over de vele klachten aan ogen en luchtwegen die ze in hun praktijk tegenkomen.

Wijk aan Zee versus Tata Steel: in gevecht met een ‘ontembaar monster’.

Asbestleed: procederen tot de dood erop volgt.

Grafietregens rond hoogovens IJmuiden uitgestoten zonder de juiste vergunning.

Tata Steel Europe herhaalt na ultimatum FNV: geen gedwongen ontslagen bij reorganisatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden