Nog meer geld naar euro

Een groter noodfonds is de onvermijdelijke uitkomst van de kakofonie die nu over de omvang ervan op gang komt.

Het kon niet uitblijven - het debat over de omvang van het noodfonds voor zwakke eurolanden is hervat. Europees Commissie-voorzitter Barroso gaf de aanzet door op de noodzaak van een verhoging te hinten.


Nu de financiële markten twijfelen aan de kredietwaardigheid van Italië en Spanje is deze discussie onvermijdelijk. Dat geldt ook voor de uitkomst: ja, vergroting van het noodfonds is noodzakelijk, de verdediging van de euro brengt dat met zich mee. Al zal dat onaangename consequenties hebben.


Het bestaande noodfonds, 750 miljard euro groot, is adequaat om kleine economieën als Portugal, Griekenland en Ierland te helpen. Maar het is bij lange na niet toereikend voor veel grotere economieën. Willem Buiter, hoofdeconoom van de Amerikaanse financiële gigant Citi, becijferde deze week dat er pas bij 2.500 miljard sprake is van een geloofwaardige afschrikking voor speculanten die verwachten dat de euro het niet gaat redden. Twee maanden geleden dacht toenmalig DNB-president Nout Wellink aan 1.500 miljard euro. De Europese politiek zal eerder de kant van Wellink dan die van Buiter willen kiezen. Het risico is dan wel groot dat later opnieuw een verhoging moet volgen.


De besluitvorming over dit vraagstuk is bepaald niet transparant. De roep is nu om een 'mister Euro', die de regie over de eurocrisis ter hand zou moeten nemen. Invloedrijke Europeanen als de Franse president Sarkozy en de Luxemburgse premier Juncker zouden die rol aan de Belgische president van de Europese Unie, Herman Van Rompuy, willen geven.


Dat is op zich geen slecht idee, ook al omdat de Belg zich bekwaam toonde rond de laatste eurotop. Maar er moeten geen wonderen van een mister Euro worden verwacht. Belangrijke Europese beslissingen worden altijd pas na veel geroep van eurobonzen en ministers genomen. Het eurodossier ligt zo gevoelig in diverse landen dat iets anders dan zo'n kakofonie nauwelijks valt voor te stellen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden