Nog meer geld G8 in economie

Wereldeconomie is nog te kwetsbaar...

l’aquila De wereldeconomie is nog te kwetsbaar om nu al besluiten te nemen over het beëindigen van stimuleringsmaatregelen. Daarover zijn de leiders van de G8 – de machtigste acht industrielanden – het woensdag eens geworden op de eerste dag van de top in het Italiaanse L’Aquila. Wel verplichten zij zich te werken aan een exitstrategie voor de ‘ongeëvenaarde en gecoördineerde actie’ die is ondernomen in het kader van de kredietcrisis.

De leiders erkenden in een verklaring dat de wereldeconomie zich lijkt te stabiliseren, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de koersen van de aandelenmarkten, maar stelden dat er nog steeds ‘grote risico’s aan een echt herstel kleven’. ‘De situatie blijft nog zeer onzeker.’

Met name Duitsland is bang voor oplopende overheidsschulden en inflatiedruk als de landen zo doorgaan met het pompen van miljarden in hun economie om een recessie en oplopende werkloosheid tegen te gaan.

Maar de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Japan kunnen niet uitsluiten dat er misschien toch nog meer geld in de economie zal moeten worden gestoken.

‘We zullen samen de noodzakelijke stappen nemen om te komen tot een wereldeconomie die stabiel, sterk en duurzaam kan groeien’, aldus de verklaring. Landen mogen doorgaan met het stimuleren van de economie zolang ze de inflatie onder controle houden. Ook zullen ze ervoor moeten zorgen dat banken voldoende middelen hebben om geld te kunnen uitlenen. Ondertussen zal in overleg met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) worden gewerkt aan de wijze waarop de stimuleringsmaatregelen moeten worden teruggedraaid. Deze maatregelen zullen van land tot land variëren.

De Canadese premier Stephen Harper zei dat ‘landen eerst de huidige stimuleringsmaatregelen moeten uitvoeren, voordat gesproken wordt over additionele maatregelen.’

Zo heeft de Amerikaanse president Obama in februari een stimuleringswet ondertekend waarmee 787 miljard dollar (566 miljard euro) is gemoeid. Daarvan is nog maar 15 procent gebruikt.

In de VS is een hoogoplopend debat gaande tussen economen in het Witte Huis die pas op de plaats willen maken en andere economen die vrezen dat de crisis dieper zal ingrijpen als de overheid niets meer doet. Obama’s woordvoerder Robert Gibbs zei gisteren dat de president ‘niet zal schromen nieuwe maatregelen te nemen als dat nodig mocht zijn. Hij sluit niets uit’, aldus Gibbs. ‘Maar tegelijkertijd is niets besloten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden