Nieuws

Nog meer chaos en onzekerheid in Libanon nadat kandidaat-premier aftreedt. ‘Moge God dit land helpen’

De Libanese kandidaat-premier Saad Hariri is na bijna negen maanden afgetreden omdat het hem niet lukt een regering te vormen. De ontwikkeling zal het land waarschijnlijk verder in chaos en onzekerheid storten.

Sacha Kester
Het is kandidaat-premier Saad Hariri niet gelukt een regering te vormen.  Beeld AP
Het is kandidaat-premier Saad Hariri niet gelukt een regering te vormen.Beeld AP

Libanon maakt een ongekende economische crisis door: zo heeft de Libanese munt de lira in twee jaar tijd 90 procent van zijn waarde verloren, en het land is volledig failliet. De Wereldbank noemt deze crisis een van de ergste ter wereld in 150 jaar. Daarnaast is er nog altijd woede over de enorme explosie in de haven die in augustus vorig jaar een ravage aanrichtte in Beiroet.

Na de explosie is het Libanese kabinet afgetreden omdat demonstranten politici verantwoordelijk hielden voor de ramp. Het machtsvacuüm heeft een financiële neergang echter verergerd, en de infrastructuur van het land rent achteruit. Zo zijn er bijvoorbeeld stroomstoringen die soms meer dan 22 uur per dag duren.

Handdoek in de ring

Het land heeft dus dringend een nieuwe regering nodig, maar Hariri heeft nu de handdoek in de ring gegooid. ‘Het gaat de president en mij niet lukken om het eens te worden’, zei hij na een gesprek met president Michel Aoun. ‘Om die reden trek ik mijzelf terug. Moge God dit land helpen.’

Hariri had zijn beoogde regeringsploeg van 24 specialisten, in lijn met een Frans initiatief, woensdag gepresenteerd aan Aoun. Die bleek echter wijzigingen te eisen.

Libanese soldaten vuren rubber kogels af op aanhangers van Saad Hariri, die woedend de straat zijn opgegaan nadat het Hariri niet is gelukt om een regering te vormen.  Beeld AP
Libanese soldaten vuren rubber kogels af op aanhangers van Saad Hariri, die woedend de straat zijn opgegaan nadat het Hariri niet is gelukt om een regering te vormen.Beeld AP

De politieke machtsstrijd wakkert de gevoelens van wanhoop en woede onder Libanezen nog verder aan. Woensdagavond gingen mensen weer de straat op, en in de hoofdstad Beiroet werden meerdere doorgaande wegen afgesloten. Ook in de noordelijke stad Tripoli werden wegen geblokkeerd, terwijl in het Tyrus restaurants en cafés werden vernield.

De 51-jarige Hariri leidde eerder drie regeringen. Hij trad in oktober 2019 af na ongekende protesten tegen de politieke elites, die worden beschuldigd van corruptie en wanbestuur. Het blijkt lastig een regering te vormen, mede omdat functies worden verdeeld onder etnische en religieuze groepen. Het deels Franse voorstel van Hariri week daarvan af. Frankrijk heeft eisen gesteld aan het verlenen van financiële steun bij de wederopbouw.

Een man gehuld in de Libanese vlag om, bij een wegblokkade van brandende vaten en autobanden.  Beeld EPA
Een man gehuld in de Libanese vlag om, bij een wegblokkade van brandende vaten en autobanden.Beeld EPA

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian noemde de mislukking een ‘verschrikkelijk incident’. Hij toonde begrip voor Hariri, en had kritiek op de andere leiders. ‘Er is een totaal onvermogen onder Libanese leiders om een oplossing te vinden voor de crisis die ze zelf hebben gecreëerd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden