Nog maar net hersteld van Katrina

Louisiana is na vier jaar nog maar net een beetje bijgekomen van orkaan Katrina. En nu is er die dreigende olievlek voor de kust....

Empire, Louisiana Langs de weg staan honderden pick-ups. Ze zijn van vissers die zijn samengekomen in de gymzaal van een lagere school om iets aan de olieramp te doen, met hun eigen boten. Hun verweerde koppen staan bezorgd.

‘Ik wil dat ze ons oliekeringen geven’, zegt oestervisser Henry McAnespy. ‘Ze maken zich nu zo’n zorgen over de zee, maar ik ben bang voor de binnenwateren, waar mijn oesters zitten.’

Verderop, op de scheepswerf van Empire, vrezen de garnalenvissers ook voor hun inkomen. ‘Als ik een maand later het water op ga, scheelt me dat zo 15 duizend dollar’, zegt de zwarte kapitein van de Miss Lisa.

De garnalenboten zien er schilderachtig en aftands uit. Het ruikt doordringend naar vis. Gebouwen op de werf zijn nog kapot van orkaan Katrina, vier jaar geleden. De meeste kapiteins zijn Vietnamees, zoals Robert Le. Zijn vriend is vandaag op zee voor het eerst olie tegengekomen.

Eigenlijk begint het garnalenseizoen op 15 mei. Maar Louisiana heeft dit op sommige plaatsen vervroegd. Zo kunnen vissers zo veel mogelijk garnalen binnenhalen voordat de olie ze verpest. Maar de Vietnamese kapitein schudt zijn hoofd. ‘De garnalen zijn nu nog veel te klein.’

Naast de werf ligt een jachthaven, van waaruit hobbyvissers de zee op varen. Mike, een jongeman die de boten schoonmaakt, maakt zich grote zorgen. ‘Iedereen om me heen is bang dat hij zijn inkomen verliest’, zegt hij in het zangerige accent van Louisiana.

Fragiel systeem
Hij wijst op een schoorsteen: ‘Zie je die visfabriek, die is al stilgelegd wegens het olielek.’ Hij werkt zelf ook af en toe op boorplatforms, maar vindt dat ze zich beter moeten voorbereiden.

Heel de provincie Plaquemines leeft van de vis. De monding van de Mississippi, die hier ver uitsteekt in zee, is een van de rijkste visgronden ter wereld. En het is geen gewone kustlijn waar de olievlek op stuit, maar een fragiel ecosysteem van riviertjes, kreken en moerassen. Dat maakt de kust langer, en het opruimen van olie moeilijker.

‘Nu waren we net een beetje aan het opkrabbelen na Katrina, en dan krijgen we dit’, zegt Joanna Hooper, en steekt nog een mentholsigaret op. Ze heeft een bedrijfje dat met hobbyvissers de zee op gaat. ‘We krijgen al telefoontjes van mensen die afzeggen. Niemand wil vissen met al die olie.’

Boven ons hoofd vliegen helikopters af en aan naar de schepen op zee die de olievlek proberen in te dammen. Op de radio klinkt president Obama, die met vastbesloten stemgeluid zegt dat hij zijn ministers stuurt en rapport verwacht.

Maar Joanna heeft voor de president en het oliebedrijf BP geen goed woord over. ‘Ze zeiden eerst dat er geen lek was. Dat was een leugen. En nu dempen ze de put als het kalf is verdronken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden