Nog lang niet uitgebroed

Het jaarlijkse Tilburgse kunstfestival Incubate lijkt met het jaar boeiender te worden.

Een man zit op een krukje met onder zijn voeten twee opblaaspompjes. In zijn handen houdt hij iets wat lijkt op een Playstation-stuurtje. Pompend en drukkend brengt hij een geluid voort dat te plaatsen is tussen dat van een trompet en een saxofoon. Om hem heen muzikanten met zelfvervaardigde gitaren, rondjes lopend op het podium van Paradox in Tilburg. Ook de slagwerker heeft zijn klankopwekkers zelf vervaardigd. Zijn ritmes vormen even houvast, om weer te worden ontregeld door de stem van een zangeres, die eerder roept, krijst en schreeuwt dan zingt.

Moeilijk? Abstract? Eigenlijk niet. Anders, spannend en voortdurend improviserend? Ja, dat wel. Het eerste optreden in Nederland van het Australische avant-gardesextet Sky Needle is niet voor iedereen even makkelijk te behappen en met name de stem van Sarah Byrne is tergend, op het randje van vals. Maar de vijf muzikanten zien zoeken naar de juiste harmonieën en ritmes om die weer rap te verlaten zodra ze ze gevonden hebben, is een bijzondere ervaring.

Luisteren naar Joel Stern, die al trappend op de pompen klanken voortbrengt die je niet eerder hoorde binnen een ensemble dat improviserend aan de haal gaat met akoestische folk en jazz, is een genot.

Voor dit soort openbaringen ga je naar Incubate, het Tilburgse festival voor moderne kunst (naast muziek is door de hele stad een week lang te genieten van beeldende kunst, film, theater en poëzie), dat met het jaar boeiender lijkt te worden.

De eerste dagen was het allemaal nog betrekkelijk kleinschalig, maar vanaf vanavond, als ook de grote zaal van 013 de deuren opent voor metallegenden Immortal en Mayhem, barst het echt los met een spectaculair black metal-programma. En morgen is er een knap aanbod acid-housepioniers die een kwarteeuw geleden het genre definieerden, zoals 808 State, DJ Pierre en A Guy Called Gerald.

Incubate kijkt dus bepaald niet alleen vooruit. Neem de Belgische elektroband Front 242, die zondag het festival afsluit met een set die al jaren hetzelfde is. Het is altijd prettig na alle vernieuwende noise en elektro die in de diverse theaters en kroegen in het centrum staat geprogrammeerd, bij wijze van beloning even een paar pioniers te bezoeken.

Maar naar jonge bandjes kijken kan dus ook volop. Zo was het woensdag fijn om je na de tovenarij van Sky Needle een paar honderd meter verderop in een café onder te dompelen in de dampende powerpop van Afterpartees, uit Horst. Na Mozes And The Firstborn en Traumahelikopter hebben we er in Nederland een erg sterke garagerockband bij, kun je dan tevreden vaststellen.

De vele mogelijkheden te zappen tussen genres maakt een festival als Incubate aantrekkelijk. Wie dinsdag na de wat monotoon dreinende stoner rock van het Amerikaanse Dead Meadow snakte naar meer gestroomlijnde liedjes kon vervolgens terecht in Extase, waar achter in de kroeg Wedding Present zijn album Hitparade (1992) integraal speelde. Niet de beste plaat uit de 28 jaar dat de band uit Leeds bestaat (vroegere, betere platen werden tijdens eerdere tournees al integraal gespeeld).

Maar Go-Go Dancer en The Queen Of Outer Space brengen net dat beetje lichtheid, tijdens een avond die anders dankzij de energieke snoeiharde rock van And So I Watch You From Afar, dat erna geprogrammeerd stond, wel erg zwaar op de maag was gaan liggen. En het blijft een genot om David Gedge, voorman van Wedding Present aan het werk te zien. Na 28 jaar spelen in zaaltjes voor maximaal tweehonderd man heeft hij de inzet en houding van iemand voor wie er niks leukers is dan op een podium staan en muziek maken.

Dit weekend nog

Festival Incubate, 'de jaarlijkse viering van cutting-edge culture', begon afgelopen maandag en duurt nog tot en met aanstaande zondag. Het festival wordt gehouden op twintig locaties in en rond de stad Tilburg. Alleen al op muziekgebied treden er 288 artiesten op. Daarnaast is er een uitgebreid programma met beeldende kunst, film, theater en poëzie. Alle informatie: incubate.org.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden