Nog lang niet moe van de grappen

Fokke en Sukke bestaan 15 jaar. Daarom verschijnt er een boek, waarin schrijvers en geleerden de strips overpeinzen...

amsterdam ‘Fokke en Sukke kennen hun klassieken’, vindt neerlandicus Frits van Oostrom op basis van een cartoon die tijdens een avondvierdaagse verscheen. Op de tekening staat het vogelduo te brallen tijdens een kruistocht. Van Oostrom wijdt vervolgens uit over ‘gezelligheid’ en de betekenis daarvan in de Middeleeuwen. Blijkt: ook in kruistochten liepen mensen puur voor de gezelligheid mee.

Van Oostroms verhandeling staat in Fokke en Sukke kunnen het niet alleen, een boekje met commentaren op strips van het eend-kanarieduo van makers John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol. Het verschijnt vandaag ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de cartoon. Van schrijver Abdelkader Benali tot kok Pierre Wind: iedereen heeft wel een mening over het tweetal of kan er een overpeinzing aan wijden.

‘Dat geleerde mensen als Van Oostrom, Herman Pleij en Robbert Dijkgraaf Fokke en Sukke ook bekijken, is natuurlijk fantastisch’, zegt Jean-Marc van Tol, de tekenaar van het trio bedenkers. Erg moeilijk om alle commentatoren te strikken was het niet. ‘Eigenlijk is het best wel een incestueus boekje geworden’, zegt Jean-Marc van Tol, ‘de mensen die er in staan zijn allemaal vrienden of bekenden.’ Hoogleraar Nederlandse Letterkunde Herman Pleij was bijvoorbeeld docent van Van Tol.

Fokke en Sukke ontstonden als gelegenheidsstrip voor het kerstnummer van het Amsterdamse studentenblad Propria Cures. Reid, Geleijnse en Van Tol zaten samen in een dispuut. Destijds werd de cartoon echter niet geplaatst omdat redactielid Tijn Sadée – nu correspondent voor NRC Handelsblad – vond dat ‘eendjes niet konden praten’. Toch ging het daarna snel. De cartoon verscheen alsnog in Propria Cures, en verschijnt nog steeds in studentenbladen van onder meer de Universiteit van Leiden. Bovendien hebben ze nu landelijke bekendheid via media als NRC Handelsblad en het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

Dat het duo zelf over uitgeverstalent beschikt, blijkt op pagina 137, waar ze hun nieuwe glossy Bokito. presenteren. Waarna filosofe Stine Jensen (van Waarom vrouwen van apen houden) haar gedachten over marketing en tijdschriften uiteen zet.

Moe van de grappen worden de makers niet. Van Tol: ‘Als de opkomst van Fokke en Sukke zo lang zo goed gaat, zal de ondergang nog jaren op zich laten wachten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden