Nog lang niet genoeg patiënten voor EPD

VAN ONZE VERSLAGGEVER MERIJN RENGERS

AMSTERDAM - De invoering van het vernieuwde Electronische Patiëntendossier (EPD) per 1 januari 2013 loopt nog stroef. Huisartsen en apothekers mogen de patiëntengegevens nog niet landelijk uitwisselen. Ook hebben nog onvoldoende mensen toestemming gegeven voor het gebruik van hun medische gegevens.

Dat bleek woensdag bij een ingelaste toelichting op de invoering van het Landelijk Schakelpunt, zoals het EPD tegenwoordig wordt aangeduid. Aanleiding voor de toelichting is de ontstane commotie rond het Schakelpunt, aldus de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ).

In tegenstelling tot ziekenhuizen mogen huisartsen en apothekers voorlopig alleen regionaal gegevens delen, zo blijkt uit de plannen. Dit is tegen de zin van de initiatiefnemers van het Schakelpunt. 'Uiteindelijk willen we liever een systeem zonder regionale schotten', zei Edwin Velzel van de VZVZ tegen de NOS.

Het EPD sneuvelde vorig jaar in de Eerste Kamer, onder meer wegens bezwaren over de omgang met de privacy van patiënten. Bij veel medici en privacydeskundigen bestaan die bezwaren nog steeds.

Volgens de VZVZ is de privacy nu veel beter geregeld, mede dankzij versleuteling van gegevens en de invoering van een persoonlijk pasje met een pincode voor zorgverleners. Daardoor wordt duidelijk wie er wanneer inlogt in het systeem en kan misbruik beter worden opgespoord.

Na een voorlichtingscampagne begin november stromen er wekelijks tienduizenden toestemmingen van patiënten binnen bij het Schakelpunt. Dat is nog lang niet voldoende, want voor 1 januari 2013 moeten meer dan 8 miljoen mensen hun fiat hebben gegeven.

De bedoeling is dat huisartsen, apotheken en ziekenhuizen de dossiers van patiënten kunnen inzien als dat nodig is voor de behandeling. Op dit moment is 66 procent van de huisartsen aangesloten en ongeveer 45 procent van de apothekers. Dat moet eind volgend jaar 70 procent zijn.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden