Nog lang geen Champions League

Merlijn Schoonenboom

BERLIJN - De opluchting is voelbaar: de Duitse scholieren zijn in ieder geval vooruit gegaan na het zorgwekkende resultaat van de eerste PISAstudie tien jaar geleden. Maar: van de Champions League is Duitsland nog ver verwijderd, zegt de OECD-vertegenwoordiger in Berlijn, Heino von Meyer.


De PISA-studie van 2000 vormt in Duitsland al jaren een soort historisch ijkpunt, maar dan in negatieve zin. De Duitse 15-jarigen bleken op alle onderwijsgebieden onder het gemiddelde van de industrielanden te presteren. Men sprak van de grote PISA-shock: Duitsland zag haar zelfbeeld als grote Bildungsnatie volkomen door elkaar geschud.


Politici riepen om onderwijshervormingen, en sindsdien is er inderdaad een ¿lichte verbetering¿ te bespeuren. Sterker: in de nieuwste studie zijn de scholieren in wis- en natuurkunde zelfs boven het gemiddelde gekomen. Met de leesvaardigheid is het echter nog steeds niet best gesteld: daar blijven de 15-jarigen op de middelmaat hangen.


¿Het doel van Duitsland is flink dichterbij gekomen, zegt de minister van Onderwijs Annette Schavan (CDU). Volgens OECD'er Von Meyer is Duitsland van de tweede naar de eerste Liga (eredivisie) gepromoveerd. Maar dat betekent allerminst dat er reden is om tevreden achterover te leunen, vinden onderwijsdeskundigen.


Vooral de middelmatige leesvaardigheid van de scholieren zou de zwakke plekken in het schoolsysteem blootleggen: sociale herkomst blijkt in Duitsland nog zeer bepalend voor taalbeheersing. Immigrantenkinderen doen het al beter dan in 2000, maar zij liggen nog steeds teveel achter bij de ¿autochtone¿ kinderen.


Met ontzag wijzen de Duitse media op de resultaten van enkele Aziatische landen, die op alle terreinen beter presteren. Heinz-Peter-Meidinger, voorzitter van de bond van taalkundigen, waarschuwt de Aziatische ¿leer en drilcultuur¿ als voorbeeld te stellen. PISA toont slechts een deel van de realiteit op school, zegt hij: het muzische, ethische en historische onderwijs wordt erin uitgevlakt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden