Nog jaren hulp voor Filipijnen

De wederopbouw op de Filipijnse eilanden die vier maanden geleden werden getroffen door de tyfoon Haiyan gaat jaren duren. Miljoenen mensen zijn nog afhankelijk van een of andere vorm van hulp. Dat stellen de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in een rapport over de hulpverlening met geld dat in Nederland is opgehaald.

AMSTERDAM - Met geld dat op Giro555 is gestort zijn in het rampgebied tienduizenden voedselpakketen uitgedeeld, duizenden kinderen gevaccineerd, tienduizenden gezinnen voorzien van tentzeilen en bouwmaterialen en is de watervoorziening in de verwoeste stad Tacloban hersteld. Toch is de nood nog steeds hoog. Er moeten veel huizen worden gebouwd, de economie in het rampgebied moet op poten worden gezet, de infrastructuur moet worden hersteld.


Een deel van de getroffen bevolking heeft nog noodhulp - voedsel, schoon drinkwater, medicijnen - nodig, zegt Henri van Eeghen actievoorzitter van de SHO vanuit het getroffen gebied. Anderen hebben vooral behoefte aan materialen om huizen te bouwen. 'Er is al veel gebeurd, maar er moet nog veel werk worden verzet. Het gaat tijd kosten voordat alle mensen weer een huis en een nieuwe bron van inkomsten hebben.'


Van Eeghen zegt aangenaam verrast te zijn door de weerbaarheid en de inzet van de Filipijnse bevolking. Het valt hem op dat de Filipijnen zich actief inzetten bij de wederopbouw, elkaar helpen en zeer dankbaar zijn voor de buitenlandse hulp.


Na de ramp die de Filipijnen op 8 november trof, is in Nederland 36 miljoen euro ingezameld. Tot nu toe is bijna een kwart van dat bedrag - 8,6 miljoen euro - uitgegeven. Volgens de Verenigde Naties is alleen in het eerste jaar na de ramp 575 miljoen euro nodig voor onder meer gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen, voedsel, onderdak en onderwijs.


De tyfoon kostte ongeveer 8.000 mensen het leven, meer dan 4 miljoen burgers raakten dakloos. Scholen, ziekenhuizen, wegen en bruggen werden verwoest.


Bijna 6 miljoen Filipijnen verloren hun bron van inkomsten, onder wie 1 miljoen kokosboeren.


Momenteel hebben nog miljoenen Filipijnen behoefte aan een behoorlijke woning. Velen hebben met gevonden materiaal provisorische onderkomens in elkaar gezet, maar die bieden op den duur onvoldoende bescherming tegen extreme weersomstandigheden. Andere mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt verblijven nog in evacuatiecentra, in scholen of bij familieleden.


'Een van de grootste opgaven wordt het leveren van voldoende betaalbare bouwmaterialen', aldus Van Eeghen.


Henri van Eeghen actievoorzitter van de SHO

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.