Nog in leven bij de gratie van 'ome Ben' en de raad

Reportage..

WAALWIJK Na het zoet, het zuur voor RKC. Donderdagavond dansten de supporters nog van vreugde door de hal van het Waalwijkse gemeentehuis nadat de raad had ingestemd met het reddingsplan. Zaterdag slopen ze bedremmeld naar de uitgang van het stadion omdat hun club tegen NAC niet de winstpunten kreeg die het verdiende.

Met een treffer van Leonardo, in de 61ste minuut, stalen de Bredanaars de zege (1-0) op de getergde en gekwelde nummer laatst van de eredivisie. RKC had 90 minuten lang, op het moeilijk bespeelbare veld, het beste van het spel, kreeg ook veel meer kansen, maar stuitte steevast op doelman Ten Rouwelaar.

‘Dit is zuur’, zei trainer Brood na afloop. ‘En extra zuur omdat we met een overwinning afscheid hadden kunnen nemen van de laatste plaats.’ Dat is wat RKC in deze tijden van sportieve en financiële rampspoed vooral drijft: overleven. De vraag is op welk terrein de marginale profclub de meeste kans van slagen heeft. Sportief toonden de spelers zaterdag aan dat ze niet zonder meer moeten worden afgeschreven, zeker niet nu door alle sores extra wilskracht aan het elftal wordt toegevoegd.

De grootste pijn van RKC zit ’m in de portemonnee. Voorlopig houden een rijke suikeroom – Ben Mandemakers – en de gemeente Waalwijk de club op de been. Tekenend voor de situatie was donderdag de opmerking van algemeen directeur Goetzee, nadat het stadsbestuur het faillissement had afgewend: ‘We hebben een hobbel genomen, op naar de volgende hobbel.’

In oktober al waarschuwde de KNVB voor de financiële praktijken bij RKC. Gewezen werd op de schaduwbegrotingen die de club gebruikte om te voorkomen dat de licentiecommissie zou ingrijpen. ‘RKC heeft ons om de tuin willen leiden, daar komen ze nu nog mee weg. Maar daar zullen we in de toekomst keihard tegenop treden’, verklaarde directeur betaald voetbal Kesler vorige week.

De toekomst van RKC blijft even duister als de nacht. Alleen dankzij het door hoofdsponsor Ben Mandemakers bedachte, en door de gemeente ondersteunde reddingsplan, leeft RKC nog.

Mandemakers stelt zich garant voor 2,4 miljoen euro, de gemeente zet een achterstallige schuld om in de aankoop van een kunstgrasveld en verlaagt de huurprijs van het stadion van 600 duizend naar 450 duizend euro. Sympathie speelde hierbij geen rol. Het vooruitzicht dat een faillissement de gemeenschap 5 tot 9 miljoen zou kosten loodste RKC langs de schatbewakers van de stad.

‘Ome Ben’, zoals Mandemakers in Waalwijk wordt genoemd, is de held van de achterban. ‘Hij heeft ons gered’, zei één van hen zaterdag. Maar de sponsor heeft ook iets teruggevraagd. Hij wil dat de supporters een bijdrage van 150 duizend gulden leveren aan het reddingsplan.

De actiegroep ‘Steun RKC’ zamelt daarom deze maand oude gsm-toestellen in, verkoopt snoepzakjes in de clubkleuren en organiseert zaterdag een supportersfeest. De spelers Frank van Mosselveld, Derk Boerrigter en Gijs Luirink storten zich dan ook in het feestgedruis.

Zaterdag waren ze meer in de greep van een wrede voetbalwet: een ploeg die niet scoort, kan niet winnen. Natuurlijk raakte ook Schilder zaterdag voor NAC de paal, maar aanvoerder Gudde somde graag nog eens op hoeveel mogelijkheden zijn RKC wel niet onbenut had gelaten.

Zeker nadat RKC één man meer had toen Leonardo 10 minuten voor tijd wegens natrappen uit het veld werd gestuurd. De kleine pingelaar ontkende en hoewel de beelden zijn ongelijk bewezen, hield Leonardo zijn onschuld vol. ‘Op de tv zie je het vaak anders dan wat in het veld werkelijk gebeurt.’ Zijn trainer Robert Maaskant viel hem bij: ‘Het was een duwtje, niet meer dan dat.’ Wel meer dan dat dus, een overtreding die op het veld niet thuishoort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden