'Nog honderden vluchtelingen in nood op Middellandse Zee'

Italië en Malta proberen de opvarenden te redden van twee schepen die op de Middellandse Zee dreigen te vergaan. Dat heeft premier Matteo Renzi van Italië vandaag gezegd. Op het ene vaartuig, een rubberboot, zouden volgens berichten in de media honderd bootvluchtelingen zijn, op het andere, een kotter, driehonderd.

Beeld epa

Eerder meldde de Internationale Organisatie voor Migranten (IOM) dat haar bureau in Rome een spoedmelding van een opvarende op een boot met meer dan driehonderd migranten had gekregen. 'De persoon die belde zegt dat er meer dan driehonderd mensen op zijn boot zijn en dat hij bezig is te zinken', aldus de IOM. Het is niet duidelijk of Renzi mede op dit schip doelde.

Volgens de Italiaanse premier is het aantal noodoproepen van migrantenboten die onderweg naar Europa in de problemen komen aan het stijgen. Hij herhaalde zijn eerdere oproep aan de andere EU-leiders voor een noodoverleg over het immigratiebeleid.

Premier Joseph Muscat van Malta zei dat het aantal doden door de schipbreuk van een boot met migranten het afgelopen weekeinde tot negenhonderd kan oplopen. Tot nu toe zijn 28 opvarenden gered en 24 lichamen geborgen.

Immigranten aan boord van een schip van de Italiaanse kustwacht in de haven van Valletta, de hoofdstad van Malta.Beeld reuters
Migranten op het Italiaanse eiland Lampedusa.Beeld ap

Honderden doden

Eerder vandaag liep een boot met tientallen vluchtelingen aan boord vast voor de kust van het Griekse eiland Rhodos. Zeker drie mensen zijn verdronken; een man, een vrouw en een kind. Circa tachtig mensen zijn tot nog toe gered en de zoektocht gaat door; 23 mensen zijn overgebracht naar een ziekenhuis.

In de nacht van zaterdag op zondag kapseisde een boot met ongeveer zevenhonderd, en mogelijk zelfs 950 migranten ten zuiden van het Italiaanse eilandje Lampedusa. Slechts enkele tientallen mensen zijn gered.

Er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de stroom vluchtelingen die op gammele bootjes Europa proberen te bereiken. Aan de Libische kust staan mogelijk tot een miljoen mensen klaar om de oversteek te maken. Dit zei Maurizio Scalia van het Openbaar Ministerie in de Siciliaanse hoofdstad Palermo vandaag.

Scalia zei volgens de Italiaanse krant Il Messaggero dat hij over gegevens beschikt die daarop wijzen. Hij is bezig met een onderzoek naar mensensmokkelaars. Scalia zei dat de meeste vluchtelingen en migranten uit Syrië en Afrika komen. De reis, overwegend door de woestijn, naar de Libische kust kost ongeveer 4.650 euro.

De zeereis naar Europa kost 1.400 euro per persoon. De dienstverlening houdt daar niet op. Voor geld kan er opvang geregeld worden en een reis naar Noord-Europa over land kost 1.400 euro extra, aldus Scalia.

Volgens de VN zijn vorig jaar naar schatting 220 duizend mensen illegaal de Middellandse Zee overgestoken. Ongeveer 170 duizend van hen landden in Italië.

Beeld epa

EU-spoedoverleg

Ministers van de Europese Unie zijn vanmiddag in Luxemburg aan hun spoedberaad begonnen over de vluchtelingencrisis. Voor Nederland schuiven minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie aan. Bij aankomst voor het overleg zei Van der Steur dat hij een moeilijk debat over een heel ingewikkelde kwestie verwacht. Toch hoopte hij op concrete resultaten waarbij ook Nederland 'wat' kan bieden. Hij wilde daar verder niet op ingaan.

'Een vluchtelingenramp zoals die van afgelopen weekeinde in de Middellandse Zee mag niet meer voorkomen', benadrukte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vanochtend in Luxemburg. 'Het is een verschrikkelijk humanitair en politiek drama. Daar mag ook niet van worden weggekeken. In ieder geval mag dit niet weer voorkomen. Daarvoor moet alles in het werk worden gesteld', aldus Koenders. Hij erkende dat dit al eerder is gezegd na vergelijkbare drama's.

Koenders sprak in Luxemburg met zijn collega's over onder meer het Noord-Afrikaanse Libië. Dat ontwikkelde zich als belangrijk doorvoerland voor Afrikaanse migranten door de burgeroorlog. EU-ministers hopen dat de situatie zich verbetert als er meer stabiliteit in Libië komt.

Veel van de bootvluchtelingen vertrekken vanaf Libische stranden naar Europa. De Europese Unie zou overwegen om oorlogsschepen voor de kust van Libië te stationeren, om daar de strijd aan te gaan met olie- en wapensmokkelaars. Ook willen zij mensensmokkelaars harder aanpakken. Verder zijn er geluiden om de Europese missie Triton tegen bootvluchtelingen uit te breiden.

Beeld afp
Amnesty herdacht de honderden mensen die dit jaar bij hun oversteek naar Europa zijn verdronken in de Middellandse Zee.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden