nieuws

Nog geen vaccinatiebewijs voor mensen die met één prik na een coronabesmetting volledig beschermd zijn verklaard

Personen die maar één vaccinatieprik hebben gehad voor volledige bescherming omdat ze het halfjaar daarvoor corona hebben gehad, lukt het nog niet een vaccinatiebewijs te verkrijgen in de app CoronaCheck.

Met de app CoronaCheck kunnen gebruikers door middel van hun vaccinaties of door hun testbewijs laten zien dat ze beschermd zijn tegen het virus. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Met de app CoronaCheck kunnen gebruikers door middel van hun vaccinaties of door hun testbewijs laten zien dat ze beschermd zijn tegen het virus.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Een woordvoerder van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bevestigt dat daar een technisch probleem zit ‘waaraan wordt gewerkt’. Voor degenen die bij de GGD de ene prik hebben gekregen en daar hebben aangegeven dat zij corona hebben gehad, zal het probleem naar verwachting ‘snel’ zijn opgelost, zegt de woordvoerder. Maar voor wie bij de huisarts maar één prik heeft toegediend gekregen na een coronabesmetting, zal het euvel ‘op zijn vroegst’ op 1 juli zijn verholpen.

Donderdag was de eerste dag dat Nederlanders een vaccinatiebewijs konden aanvragen. Vanwege de grote belangstelling kregen veel gebruikers een melding dat ze het op een later tijdstip nog eens moesten proberen. Ongeveer 1 miljoen mensen kwamen er die eerste dag doorheen. Dat was het maximaal haalbare aantal, omdat de toegang beperkt is. Om te voorkomen dat de achterliggende systemen, zoals de benodigde DigiD-app, zullen crashen, kunnen per seconde maximaal 25 mensen een code aanvragen.

Met CoronaCheck kunnen gebruikers door middel van hun vaccinaties of door hun testbewijs laten zien dat ze beschermd zijn tegen het virus. Voor binnenlands gebruik krijgen gebruikers een 'groen’ vinkje, meteen nadat zij twee keer zijn gevaccineerd.

Voor buitenlands gebruik staat aangegeven welke vaccins wanneer zijn gezet, omdat de regels voor toelating per land verschillen; voor veel landen geldt iemand pas als ‘volledig beschermd', twee weken na de tweede prik. En zo heeft Nederland bepaald dat iemand die recentelijk met corona besmet is geweest, maar één prik nodig heeft voor volledige bescherming. Of diegene met die ene prik ook door andere landen als volledig beschermd wordt aangemerkt, is niet zeker, zegt de woordvoerder van minister De Jonge. ‘Dat moeten mensen zelf controleren.’

Vanaf 1 juli kunnen Europeanen binnen de Europese Unie reizen met deze CoronaCheck-code. Vanaf die datum kunnen ook personen die recentelijk van een coronabesmetting zijn genezen een zogeheten herstelbewijs aanmaken.

Het verkrijgen van een vaccinatiebewijs lijkt bij de meeste gebruikers tot nog toe te lukken. Ook personen die bij hun vaccinatie bij de GGD hadden aangegeven dat hun gegevens niet mochten worden gedeeld met het RIVM, blijken in staat hun vaccinatiegegevens op te halen. Dit is mogelijk doordat, behalve met het centrale vaccinatieregistratiesysteem van het RIVM, ook een directe koppeling is gelegd met de datacomputers van de GGD’s.

Minder soepel loopt het met degenen die bij de huisarts zijn gevaccineerd, meestal 60- tot 65-jarigen. De meesten kunnen hun vaccinatiegegevens zonder problemen opvragen. Maar de gegevens van ongeveer een derde van de 2 miljoen huisartsprikken zijn door technische problemen (nog) niet terug te vinden in de centrale RIVM-vaccinatiedatabase.

Voor degenen die bij de huisarts zijn ingeënt en hebben aangegeven dat zij niet willen dat hun gegevens worden doorgegeven aan het RIVM, is nu speciale software ontwikkeld. Daarmee kunnen huisartsen vanaf 1 juli voor hen een vaccinatiebewijs aanmaken. De huisartsen vrezen veel extra werk. ‘Het webportal daarvoor is er nog niet, dus bel nog niet naar je huisarts’, zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden