Nog geen tips over ijzeren staaf op spoor Hanzelijn

De politie heeft nog geen enkele tip binnengekregen over de berg ijzer die zondagavond op het spoor van de Hanzelijn tussen Lelystad en Dronten is gelegd. Toen de dubbeldekker over het ijzer reed, sloeg een stuk staal dwars door de bodem van de intercitytrein, vlak achter de zitplaats van de machinist.

Een gat in de vloer van het tussenhalletje in de trein waar een staaf door de bodem ging. Foto anp

Politie en NS nemen de zaak hoog op. Zondagavond is al begonnen met een onderzoek, waaruit maandag bleek dat er bij een fietstunneltje onder de rijksweg A6 opzettelijk een 'berg ijzeren troep' op de rails was gelegd. Door het gewicht en de snelheid van de dubbeldekker boorde een stuk staal zich met een enorme knal in de treinvloer. De 150 passagiers moesten met bussen verder reizen.

Volgens de politie 'is het een geluk dat er door deze levensgevaarlijke actie geen doden of gewonden zijn gevallen.' Omdat de politie graag tips wil hebben, besteedt Opsporing Verzocht dinsdagavond op televisie aandacht aan het voorval. Mensen die zondagavond rond 10.00 uur iets verdachts hebben gezien bij het fietstunneltje in Lelystad worden opgeroepen zich te melden.

Meer over