Nog geen Talibanjacht in Pakistan

De kans is heel klein dat Afghaanse militairen daadwerkelijk op gewapende extremisten gaan jagen aan de Pakistaanse kant van de grens....

Karzai deed zijn dreigende uitspraken tijdens een persconferentie op zondag. Op vrijdag hadden de Taliban een succesvolle aanval uitgevoerd op de gevangenis in Kandahar. Daarbij kwamen volgens de Afghaanse autoriteiten zeker 400 Talibanstrijders vrij.

De Pakistaanse regering reageerde maandag woedend op de dreigementen van Karzai en riep de Afghaanse ambassadeur op het matje. De minister van Buitenlandse Zaken zei dat Pakistan ‘overduidelijk’ zal maken dat het geen Afghaanse troepen op eigen grondgebied zal tolereren.

Sinds de Pakistaanse regering probeert om vrede te sluiten met gewapende extremisten aan zijn kant van de grens, is het aantal aanvallen aan de Afghaanse zijde met zeker de helft omhoog gegaan, zei de onlangs vertrokken ISAF-commandant Dan K. McNeill vorige week. In mei sneuvelden meer Amerikaanse militairen in Afghanistan dan in Irak.

Het belang de ontwikkelingen van het tribale gebied voor het welslagen of falen van de strijd tegen de Taliban in Afghanistan, werd onlangs nog eens onderstreept door een rapport van de Amerikaanse denktank Rand Corporation. Als de toevluchtsoorden van de Taliban in Pakistan niet worden aangepakt, zullen de VS en de NAVO-bondgenoten verregaande gevolgen daarvan ondervinden in Afghanistan, aldus het rapport.

‘Elke succesvolle opstandelingengroep in Afghanistan heeft sinds 1979 een toevluchtsoord gehad in buurlanden, en deze opstand is niet anders’, zei de auteur Seth Jones. ‘Op dit moment krijgen de Taliban hulp van de Pakistaanse regering, en totdat deze stopt, zal de veiligheid op de lange termijn in gevaar zijn.’

De Verenigde Staten en Afghanistan zijn ongelukkig met de vredesonderhandelingen door de Pakistaanse regering. De uitspraak van Karzai is gekoppeld aan de Amerikaanse pogingen om Pakistan aan te moedigen te stoppen met de onderhandelingen, zegt Afghanistan-deskundige Rahimullah Yousafzai. Een daadwerkelijke Afghaanse inval in Pakistan zou niet kunnen plaatsvinden zonder goedkeuring van de VS en ISAF, volgens deskundigen. Ze verwachten niet dat het zover komt.

De Amerikaanse president Bush zei maandag dat Washington kan helpen om de ‘prikkelbare situatie’ tussen Afghanistan en Pakistan te kalmeren. Hij weigerde echter om Karzais dreigement Pakistan binnen te vallen, te ondersteunen. Hij riep beide landen op te praten.

Karzai, die hoopt volgend jaar te worden herkozen als president, ligt zwaar onder vuur in binnen- en buitenland vanwege overheidscorruptie en zijn falen om beruchte krijgsheren aan te pakken. Tijdens de donorconferentie in Parijs afgelopen week, werd hem te verstaan gegeven dat hij meer moet doen om het bestuur te verbeteren. Ook op straat in Kabul is er weinig goeds over Karzai te horen, zeker nu een voedselcrisis een maaltijd onbetaalbaar heeft gemaakt.

Dat anti-Pakistaanse retoriek het altijd echter goed doet in Afghanistan werd maandag duidelijk toen honderden Afghanen in het oosten van het land bijeenkwamen om hun steun te betuigen aan Karzai. In de aan Pakistan grenzende provincie Paktika, zei een woordvoerder van de gouverneur: ‘Wij staan klaar, net als vroeger, om ons op te offeren voor de bescherming van de grenzen van ons vaderland.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden