Nog geen succes voor bemiddelaars

Noch Yasser Arafat, noch internationale bemiddelaars konden gisteren een einde maken aan de gewelddadigheden in Israël en de bezette gebieden....

AFPAP en Reuters

Ondanks de orders van de Palestijnse leider Yasser Arafat aan zijn Fatah-beweging om confrontaties met het Israëlische leger uit de weg te gaan, zijn er woensdag weer twee Palestijnse jongeren doodgeschoten.

Op de Westelijke Jordaanoever werd een 17-jarige jongen door Israëlische soldaten in zijn borst geschoten. Israël zegt dat het op beschietingen van Palestijnen reageerde, maar volgens Palestijnse ooggetuigen was het op dat moment rustig. In de Gazastrook werd een 18-jarige betoger gedood tijdens gewelddadigheden met Israëlische soldaten.

Verder bezweek een 12-jarige jongen aan de verwoningen die hij dinsdag had opgelopen. Woensdag raakten opnieuw tientallen Palestijnen gewond bij botsingen met het Israëlische leger. De afgelopen twee weken zijn er meer dan honderd doden gevallen, bijna allemaal Palestijnen.

De bemiddelingspogingen van VN-secretaris-generaal Kofi Annan, EU-coördinator Javier Solana, de Britse minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook en diens Russische ambtgenoot Igor Ivanov lijken nog weinig vrucht af te werpen. Annan stelde zijn voorgenomen bezoek aan Libanon uit om nog verder te praten met premier Barak van Israël en de Palestijnse leider Arafat.

Israël voelt bijvoorbeeld niets voor een internationaal onderzoek naar de oorzaak van de geweldsuitbarsting. Maar Egypte wil alleen gevolg geven aan het verzoek van president Clinton om als gastheer op te treden voor een vredestop als zo'n onderzoek er wel komt. Nu Caïro niet beschikbaar is, heeft Italië gisteren Rome aangeboden als plaats van onderhandelingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden