Nog geen officiële aangifte tegen Jansen Steur

Ondanks de grote ophef na het ontslag van de omstreden Nederlandse arts Ernst Jansen Steur bij een kliniek in het Duitse Heilbronn heeft tot nu toe niemand tegen hem aangifte gedaan. Dat heeft een woordvoerder van het OM woensdag tegen het ANP gezegd.

Redactie
De omstreden kliniek in het Duitse Heilbronn Beeld anp
De omstreden kliniek in het Duitse HeilbronnBeeld anp

Bij het OM hebben zich hooguit tien mensen gemeld, zei een woordvoerder. 'Het precieze aantal geven is lastig.' De politie heeft inmiddels met drie patiënten gesproken. Onder hen is ook de 33-jarige vrouw die eerder tegen de Duitse pers had gezegd dat ze dagen niet kon lopen door een ruggenmergpunctie uitgevoerd door Jansen Steur. Ook zij heeft nog geen officiële aangifte gedaan.

Justitie beslist op basis van een vooronderzoek of ze de neuroloog gaat vervolgen voor het opzettelijk toebrengen van lichamelijk letsel. Het kan nog 'weken of maanden' duren voor het onderzoek is afgerond.

Het OM stuitte in het onderzoek wel op een andere omstreden arts van de neurologieafdeling in Heilbronn. De arts zou verslaafd zijn geweest aan medicijnen en zonder de vereiste papieren aan het werk zijn geweest. De man is bovendien in dronken toestand op het terrein van het ziekenhuis opgepakt.

De lokale artsenvereniging in Heilbronn eiste opheldering over het zich uitdijende schandaal. 'Dat is weer een verlies aan vertrouwen in de SLK-Kliniek en de neurologie', aldus een woordvoerder. Zowel het aanstellen van de Nederlandse arts als het nieuwe geval betitelde hij als uiterst bedenkelijk.

Lokale media melden dat ook tegen de directeur van de kliniek, Thomas Jendges, een onderzoek wegens fraude loopt. Toen hij in Berlijn werkte, zou hij samen met anderen valse facturen hebben verzonden voor medische ingrepen die nooit hadden plaatsgevonden.

Jendges wijst alle beschuldigingen van de hand. Sinds maart 2012 ligt er een aanklacht klaar tegen hem en anderen, maar het OM heeft de zaak formeel nog niet aanhangig gemaakt, meldden Duitse media. Voorzitter van de raad van toezicht van het ziekenhuis, burgemeester Helmut Himmelsbach van Heilbronn, heeft nog alle vertrouwen in de directeur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden