Verkiezingen

Nog geen idee op wie morgen te stemmen? Vijf tips

In een uiterste poging u uit uw verlammende twijfel te verlossen, verzamelden wij vijf stemhulpen voor de Europese verkiezingen. De kans is zeer aanwezig dat u er al uit bent: u gaat niet stemmen. Naar verwachting laat morgen meer dan de helft van de Nederlandse stemgerechtigden de mogelijkheid op directe invloed op de Europese politiek liggen. Mocht u echter tot de groep behoren die wel gaat stemmen en heeft u nog geen idee op wie of wat, dan bieden deze gidsen mogelijk uitkomst.

Lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen: Paul Tang van de PvdA, Dennis de Jong van de SP, Hans van Baalen van de VVD en Peter van Dalen van ChristenUnie/SGP. Beeld anp
Lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen: Paul Tang van de PvdA, Dennis de Jong van de SP, Hans van Baalen van de VVD en Peter van Dalen van ChristenUnie/SGP.Beeld anp

Stemwijzer
Ruim 400 duizend mensen vonden hun weg al naar deze stemhulp. De enquête van de Haagse stichting Prodemos (grotendeels bekostigd door de overheid) geniet na meerdere reïncarnaties op regionaal, provinciaal, nationaal en nu ook Europees niveau inmiddels bekendheid bij het grote publiek.

De vragenlijst leidt de zwevende kiezer door een dertigtal stellingen, van 'De EU moet strengere regels opstellen om de uitstoot van CO2 te verminderen' tot 'Er moet een Europees leger komen'. Per stelling heeft de kiezer de keuze tussen eens, oneens en geen van beide. Aan het eind van de rit schotelt de Stemwijzer u de Nederlandse partijen voor gerangschikt van de meeste met de gebruiker overeenkomende standpunten tot de minste.

Voor de fijnproever vertaalt ProDemos in samenwerking met andere Europese stemhulpen (gebundeld in Votematch Europe) het resultaat naar partijen in andere lidstaten. Zo kunt u zien of u meer op hebt met de Duitse Piratenpartei of toch met het Italiaanse Forza Italia.

null Beeld Prodemos
Beeld Prodemos

Electio
Wie partijen te abstract vindt en liever op een gezicht stemt, kan terecht bij Electio van VoteWatch Europe (niet te verwarren met Votematch). Net als het Europees Parlement stemt u over twintig thema's, van begrotingsdiscipline tot een vrijhandelsverdrag met de VS, die in de afgelopen termijn van vijf jaar aan de orde zijn geweest. Uw stemgedrag vergeleken met dat van de MEP's (members of European Parliament) leidt u direct naar die ene europarlementariër (van de ruim 750) met wie u het meeste gemeen heeft. U kunt uw uitslag verfijnen naar MEP's van het land van uw keuze.

Votewatch stelt onafhankelijk te zijn en het debat over Europa te willen bevorderen en wordt gefinancierd door een Britse en een Belgische stichting. Votewatch maakte ook Myvote2014, een verkorte versie van Electio, voor de officiële verkiezingswebsite van het Europees Parlement.

null Beeld Votewatch Europe
Beeld Votewatch Europe

Kieskompas EUvox 2014
De Nederlandse tegenhanger van de Stemwijzer, het Kieskompas, is ook op Europees niveau concurrent. EUvox telt eveneens dertig stellingen, maar biedt aan het eind van de rit een kruis met daarin uw positie ten opzichte van de partijen. De x-as loopt van politiek links naar rechts, de y-as van pro-Europees bovenin naar anti-Europees onderin. In dat spectrum bent u een stip tussen de Nederlandse partijen en hun standpunten. Interessant: GroenLinks is volgens de Kieskompas progressiever/pro-Europeser dan D66.

EUvox is een samenwerking van het Kieskompas van VU-onderzoeker André Krouwel met wetenschappers van de universiteiten van Twente, Zürich (opmerkelijk, Zwitserland is immers geen lid van de EU) en Cyprus.

null Beeld Kieskompas
Beeld Kieskompas

The Guardian
Een stuk vermakelijker dan de drie droge stemhulpen hiervoor, is die van de Britse krant The Guardian. Ook handig: hij is lekker kort, de online quiz geeft u binnen enkele stappen uw keuze. Een vraag luidt bijvoorbeeld: 'Uw overheid kondigt een nieuwe ronde bezuinigingen aan. Wat doet u?' Antwoorden variëren van 'Loop mee in een optocht en sla een bank kort en klein' tot 'Zucht en brom wat gemeens over de Trojka'.

Of een volgende vraag: 'U speelt Monopolie met een groep vrienden. Het spel loopt uit de hand en niemand weet meer wiens beurt het is. Wat doet u?' Tussen de antwoorden: 'Gooi het hele bordspel uit het raam en ga naar huis.'

Na vier vragen komt de beste landelijke partij plus een foto van de partijleider voor u uit de bus. De uitkomst is beperkt, maar niet enkel tot Britse partijen. De kans is aanwezig dat de beeltenis van Emile Roemer op de website van The Guardian verschijnt. Eindigt u op Nigel Farage van de UK Independence Party dan adviseert de website u om in Nederland op de PVV te stemmen. De Britse krant geeft geen onderbouwing voor de vraagstelling en de uitkomst van de quiz. Maar zolang u zwevende bent: baat het niet, dan schaadt het niet.

null Beeld The Guardian
Beeld The Guardian

Wahl-o-mat
Bent u benieuwd hoe in de belangrijkste economie van Europa over de EU wordt gedacht? Dan kunt u terecht bij de Wahl-o-mat, een stemhulp aangeboden door de Duitse autoriteiten. U moet dan wel door 38 stellingen ploeteren om tot een gerangschikt overzicht van 25 Duitse partijen te komen. Bovenaan vindt u de Duitse partijen die het meest gemeen hebben met uw keuzes.

Tot slot, twijfelt u nog of u überhaupt gaat stemmen? Dan heeft u misschien interesse in de reclamespot van het Europees Parlement. Wie houdt van bombast, zou zomaar door deze beelden over de streep getrokken kunnen worden. Zo nee, ach, het was geen onaardig filmpje. Zo ja, u kunt hierboven terecht voor hulp bij uw keuze.

null Beeld Wahl-o-mat
Beeld Wahl-o-mat
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden