Nog geen groen licht voor nationale politie

De ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) blijven met gezwinde spoed doorwerken aan hun wetsvoorstel om van de politie één organisatie te maken. Nog voor de zomer willen zij dat bij de Tweede Kamer indienen, ook al hebben zij nog geen groen licht gekregen voor de wijziging....

ANP

Dat bleek woensdag tijdens een eerste overleg in de Tweede Kamer over de beoogde verandering. Het kabinet wil de huidige 25 regionale politiekorpsen en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) stroomlijnen. De korpsen blijven als werkeenheden bestaan maar komen onder de vlag van één directieraad.

Deze nieuwe raad moet zorgen voor een centraal beheer (informatiehuishouding, materieel, personeel) en de aansturing wat betreft landelijke prioriteiten. De ministers stellen die accenten in het beleid om de paar jaar vast en worden daarbij gecontroleerd door de Tweede Kamer.

Het gezag over de politie blijft in handen van de burgemeesters en officieren van justitie in de regio. Wel verdwijnt de korpsbeheerder, een coördinerende burgemeester binnen een regio.

Aanleiding voor de eenwording zijn de bevindingen van de commissie-Leemhuis. Die meende dat de korpsen te veel als eilandjes opereerden en dat vermindert de effectiviteit en doelmatigheid.

De Tweede Kamer is het eens met Leemhuis maar is wel diep verdeeld over de uitwerking van de ideeën. Het meest enthousiast is het CDA, dat de ministers tot spoed maande. Ook GroenLinks wil centraal wat moet en decentraal wat kan. De VVD, LPF, ChristenUnie en SGP zijn kritischer. De VVD en LPF hebben geen enkele haast. Ronduit tegen zijn de PvdA en SP. Volgens PvdA-Kamerlid Straub ontstaan de spanningen vooral door cultuurproblemen en is dat niet op te lossen door een wijziging van de structuur van bovenaf op te leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden