Nog geen cadeau voor kroonprins en Máxima

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben nog steeds niet hun persoonlijke huwelijksgeschenk van het Nederlandse volk ontvangen. Anderhalf jaar na hun trouwen is nog niet duidelijk welke beeldhouwer het beloofde beeld voor in hun tuin zal maken....

Van onze verslaggever

De vertraging is mede veroorzaakt door de dood van de beeldhouwer die de opdracht aanvankelijk had gekregen.

Behalve een persoonlijk cadeau zou het huwelijksgeschenk een fonds omvatten voor 'initiatieven die de onderlinge verbondenheid tussen de verschillende culturen in Nederland stimuleren'.

Maar het liep anders dan het Nationaal Oranje Comité, de feestcommissie, het bij de collecte voorstelde. Het Oranjefonds, het maatschappelijk deel van het Nationaal Huwelijksgeschenk, fuseerde twee maanden na het huwelijk met het Koningin Julianafonds. De nieuwe organisatie, die ook de naam Oranjefonds kreeg, steunt projecten die de sociale cohesie bevorderen. Het multiculturele aspect is verdwenen.

Het oorspronkelijke Oranjefonds ontving tot nu toe 600 duizend euro uit de inzamelingsactie, die 3,6 miljoen opbracht.

Van die opbrengst is het grootste deel opgegaan aan het volksfeest in de Arena aan de vooravond van de bruiloft. Dit feest heeft ongeveer 2,5 miljoen euro gekost, inclusief de beveiliging (400 duizend euro).

Het Nationaal Comité gaf weinig ruchtbaarheid aan de bekostiging van dit onderdeel van het huwelijksgeschenk. Het Comité had verwacht dat de geldinzameling veel meer zou opleveren, waardoor het feest een betrekkelijk kleine kostenpost zou zijn. Maar de inkomsten vielen tegen. Burgers gaven niet gul en bedrijven bleken evenmin bereid op grote schaal te sponsoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden