Nog geen akkoord over VS-raketschild

De Verenigde Staten en Tsjechië zijn er woensdag niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de installatie van een raketschild in Midden-Europa....

Van onze correspondent Jan Hunin

Eerder hadden Praag en Warschau afgesproken de onderhandelingen over het raketschild samen af te ronden. De Poolse premier Donald Tusk wordt op 10 maart in Washington verwacht.

De Verenigde Staten stuurden Polen gisteren een informele nota over militaire samenwerking. In ruil voor zijn medewerking aan het raketschild eist Warschau de modernisering van zijn luchtafweer. Rusland heeft ermee gedreigd zijn raketten op Polen en Tsjechië te richten als zij het raketschild op hun grondgebied installeren.

Volgens de Amerikaanse plannen moet Tsjechië de radar van het schild voor zijn rekening nemen; tien onderscheppingsraketten zouden op Pools grondgebied gestationeerd worden. Het raketschild moet Europa en de Verenigde Staten beschermen tegen een raketaanval uit landen als Iran of Noord-Korea.

Dinsdag hadden Praag en Washington al een voorlopig akkoord bereikt over het visumvrij personenverkeer. De Tsjechen zouden daardoor als eersten in het voormalige Oostblok vrijgesteld worden van visumplicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden