Column

Nog even wachten met hysterie over Griekenland

Sheila Sitalsing
Mensen vieren de uitslag van de exit-polls in Athens. Beeld afp
Mensen vieren de uitslag van de exit-polls in Athens.Beeld afp

Nee, we zijn lang nog niet van ze af: van alle parmantige voorspellingen, analyses, duidingen van 'experts' inzake Griekenland - en wat zijn er hemel-tergend véél experts bij gekomen de afgelopen referendumweek. Nieuwsuur greep eerder deze week in wanhoop (kennen we nog iemand die een paar coherente zinnen achter elkaar kan zeggen en nog níét over Griekenland op radio of tv is geweest, in godsnaam?) naar een filosoof die de schokkende onthulling deed dat er 'diverse mentaliteiten' zijn in Europa en dat 'het moderne kapitalisme' niet deugt.

Voor iedereen die alle Griekenlandvoorspellingen ademloos tot zich neemt, had Marc Peeperkorn - correspondent voor deze krant in Brussel en auteur van het op afstand beste, want van elke hysterie gespeende, Griekenlandverhaal uit de indrukwekkende stapel Griekenlandverhalen in de zaterdagkrant - een ontnuchterende boodschap: die dingen hebben nogal eens de houdbaarheid van een pakje melk dat bij 38 graden buiten de ijskast is blijven staan. Hij schreef: 'Reputaties zijn ook gesneuveld, van Nobelprijswinnende economen als Krugman en media-bankiers als Buiter bijvoorbeeld. Hun voorspellingen dat de euro zou verdwijnen, dat het Europees noodfonds minstens 3.000 miljard euro moest omvatten (er kwam in totaal 700 miljard, waarvan nog 453 miljard beschikbaar is), het bleek allemaal even gefundeerd als de Griekse statistieken. Economen zijn blind voor politiek, is mijn les uit zes jaar crisis. (...) Het weerhoudt de media er overigens niet van tot op de dag van vandaag Krugman een breed platform te bieden.'

En ademloos te citeren en op handen te dragen en als ultiem bewijs voor het eigen gelijk aan te voeren, zou ik daaraan willen toevoegen.

Niettemin zullen ze weer allemaal opdraven, in ganzenpas, de kenners, de weters, de duiders. Om te vertellen waar het heen gaat, wat de Grieken eigenlijk bedoeld hebben zonder het zelf te weten, want de duiders weten het altijd beter dan de mensen die zelf gestemd hebben. Ook ik zet na het stemmen voor het een of ander altijd met kloppend hart de televisie aan om van iemand die ervoor heeft doorgeleerd uitgelegd te krijgen welk 'signaal' ik heb willen afgegeven - niet zelden een heel ander 'signaal' dan ik zelf dacht af te geven bij het invullen van mijn stembiljet.

Je kunt als modale Griek dus wel dénken dat je gewoon plat hebt gestemd voor behoud van je pensioen - iets wat mijn modale ik onder de Griekse omstandigheden vermoedelijk ook zou hebben gedaan - volgens de kenners, de weters en de duiders wil je eigenlijk uit de euro. Of wil je eigenlijk Angela Merkel je ontblote achterste laten zien en tweespalt en chaos zaaien in Brussel. Of ben je een dappere strijder voor 'een democratisch Europa'. Of ben je een uitvreter. Of ben je - dit is de meest aanmatigende duiding die ik las, al vrees ik dat ze tamelijk breed gedragen is - een tragische sukkel die de implicaties van zijn nee-stem niet kan overzien en geen idee heeft van de ellende die hij over zichzelf heeft afgeroepen.

En nu doet Pandora haar doos open, gaat het licht uit, dalen zwermen sprinkhanen neer op alle akkers en velden.

Alhoewel.

Wederom Peeperkorn: 'Deadlines in Europa zijn als de horizon, ze worden nooit gehaald'.

Misschien moeten we nog heel even wachten met hysterisch worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden