Nog even over dat ja-hm-hm-oké-effect van The Florida Project

Beeld Sanne de Wilde

In de geweldige film The Florida Project volg je een groepje vrolijke, luidruchtige, lekker bijdehante kinderen te midden van aanmodderende volwassenen die er maar half, of helemaal niet, in slagen om wat rafelige eindjes aan elkaar te knopen. De opbouw is subliem: je kachelt een beetje achter deze personages aan, stuurloos, zoals ze zelf ook zijn. In die mate dat je op driekwart denkt: ja, hm-hm, oké, gaat dit nog ergens heen? Tot je, spoiler alert, tegen het eind ineens flink onderuitgeschoffeld wordt met een verpletterende nieuwe kijk op een van die kinderen. We zeggen niet wat, want u moet de film beslist gaan zien als u dat niet al gedaan geeft. Maar het is in de verte vergelijkbaar met het schijnbaar simpele inzicht dat kinderarts Piet Leroy overviel nadat zijn dochtertje na een gecompliceerde longontsteking weer uit het ziekenhuis was ontslagen. Daar waren wat hechtingen aan te pas gekomen en bloedprikjes, niet fijn en een beetje pijnlijk, maar vanuit zijn perspectief een kwestie van noodzakelijk kwaad, héél even de tandjes op elkaar. Maar zijn dochter was daar zo bang van geworden dat ze al in paniek raakte als de juf na een val met een pleister aan kwam zetten. Voor een kind is zo'n ervaring nu eenmaal véél groter, en als je daar wat aan kan doen om het voor een dreumes behapbaarder te maken: vooral doen.

En dan nog even dat ja-hm-hm-oké-effect van The Florida Project. Arjan Peters zaagt op pagina 18 op geweldige manier het cliché van de natuurbeschrijving in de literatuur bij de knieën af. Ik kan in elk geval voortaan geen 'Door het onderhout schoten woest kwetterende merels' meer lezen zonder te denken: Kom! Terzake!!

En toch: er is zoiets als het literair wat verachte begrip 'sfeer'. In The Florida Project is het precies dat, een wat plakkerig zoetige landerigheid, die je op de juiste manier in stelling brengt voor de klap aan het eind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden